«13 кімнат COVID»: у Луцьку відкрили проєкт митців Миколи Бабака та Євгена Матвєєва

25 Серпня 2021, 16:45
У Луцьку відкрили проєкт митців Миколи Бабака та Євгена Матвєєва 4945
У Луцьку відкрили проєкт митців Миколи Бабака та Євгена Матвєєва

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків на День Незалежності України, 24 серпня, відбулося аж чотири мистецькі заходи, які зібрали сотні лучан та гостей міста.

Один з таких заходів – відкриття проєкту дуету митців Миколи Бабака та Євгена Матвєєва, які створили поліптих «13 кімнат COVID». У той же день лучанам подарували ще 2,5 тисячі квадратних метрів виставкової площі і масштабний проєкт «Імена твої, Україно».

Керуюча партнерка МСУМКу Леся Корсак розповіла присутнім, що обоє митців – народні художники України, які працюють у багатьох галузях творчості. Микола Бабак не тільки митець, а ще й письменник, колекціонер, видавець. Євген Матвєєв – живописець, графік і крім того ще й художник книги. Вони обоє займаються монументальним мистецтвом, лауреати Шевченківської премії. Такий тандем дав у результаті чудові творчі пошуки.

«Микола Бабак і Євген Матвеєв – це люди, які об’єдналися в арт-дует ще з 2014 року для того, щоб на межі постмодерністичних течій, які існують в Україні і світі, творити справжнє мистецтво. Проєкт «13 кімнат COVID» – це справжнє сучасне мистецтво не лише України, а й світового рівня», – зазначила Леся Корсак.

Мистецтвознавиця Зоя Навроцька своєю чергою розповіла, що давно мріяла, аби Микола Бабак побував у Луцьку.

«Його експозиція вже була у Луцьку. Це колекція «Діти твої, Україно», з якою він представляв Україну на Венеційському бієнале.  В анотації до цієї виставки були слова філософа Мілоша Формана – «Не кричи про весь світ, скажи про своє село». В цьому вся суть творчості пана Миколи. Тому ми дуже щасливі вітати його у нас», – сказала Зоя Навроцька.

Художник Микола Бабак розповів глядачам про передумови появи проєкту:

«Коли про COVID -19 тільки стали говорити, ми вирішили, що нам як художникам важливо на це відгукнутися і створити щось в образному сенсі. Нам зателефонувала Оксана Ременяка з Інституту проблем сучасного мистецтва і запросила дует Бабак-Матвеєв до проєкту, який називається «Мистецтво в часи пошесті».  І поки ми робили дві композиції, у процесі народився увесь цей поліптих».

За словами авторів проєкту, з початком пандемії людина увесь час знаходиться під тиском наростаючого стресу і вже не в змозі контролювати свої емоції. Людині потрібно знайти винного у всіх цих бідах, хоча вона сама є джерелом цих негараздів.

У центральній композиції поліптиха – тринадцята кімната COVID, а ліворуч і праворуч до неї прилягають своєрідні бетонні бункери, де автори розмістили лялечку метелика-людини, з якої щось повинно народитися. У всіх інших бункерах – 12 вибіркових станів людини, залежно від того, до якого з чотирьох психотипів вона відноситься.

Нагадаємо, 24 серпня у Луцьку також презентували трактат «Як стати іменем» за редакцією Віктора Корсака.

Вітальне слово Ігоря Дідковського, засновника Мистецького арсеналу

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024