Артефакти, Ерос і Танатос: у Музеї Корсаків відкрили виставку Петра Антипа

25 Серпня 2021, 18:18
У Музеї Корсаків відкрили виставку Петра Антипа 4969
У Музеї Корсаків відкрили виставку Петра Антипа

У Луцьку в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків 24 серпня відкрили виставку видатного українського митця, заслуженого художника України Петра Антипа.

Його ім’я вже давно вписане в історію сучасного українського мистецтва. Петро Іванович співпрацює із МСУМКом  від перших днів його створення.

Цього разу він представив виставку під назвою «Шляхами степової Одісеї». Тут є твори живопису, скульптура та графіка.

Мистецтвознавиця Зоя Навроцька зазначила, що ця виставка – про вічне і про кожного з нас:

«Уважно придивившись до кожного артефакту, ми розуміємо, що це виставка про вічне, про нас. Це прообрази тих, хто був перед нами. Це про Україну, про те що було і те, що є сьогодні. У просторі творів Петра Антипа кожен знайде відповідь на потрібні йому запитання. Кожен тут знайде свою любов і одкровення».

Леся Корсак, керуюча партнерка МСУМКу додала, що ця виставка спонукає глядача згадати своє коріння:

«Тут ми бачимо яскраве південне сонце, український степ, профілі наших пращурів і свідки всіх давніх подій. Архаїка дихає на нас, і наше коріння спонукає нас пам’ятати, хто ми і звідки».

Петро Антип і Леся Корсак

Мистецтвознавиця Марина Стрельцова, яка давно співпрацює з Петром Антипом, звернула увагу присутніх на одну з картин під назвою «Геракл і диво-жінка». Вона написана у 2008 році до війни, у Горлівці – батьківщині Петра Антипа. Із зрозумілих причин митець не може там зараз проживати.

Зліва - Марина Стрельцова

«Ця картина розповідає про те, як цивілізація приходить на українські терена. І вже після початку війни на полотні з’являється біла агресивна решітка. Мені здається, що це алюзія на країну-агресора, яка посягнула не тільки на нашу територію, а й на історію. Ця виставка і про нас, і про війну, і про мир, про Ерос і Танатос. Оскільки все наше життя складається із цих двох елементів», – зауважила Марина Стрельцова.

Картина «Геракл і диво-жінка»

Це була остання з чотирьох мистецьких подій у МСУМКу 24 серпня. Перед цим лучанам і гостям міста подарували ще 2,5 тисячі квадратних метрів виставкової площі і масштабний проєкт «Імена твої, Україно». А також відбулася презентація монографії «Як стати іменем» за редакцією Віктора Корсака і відкриття виставки  «13 кімнат COVID».

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024