Школи всіх громад колишнього Сарненського району залишились без пільгових обідів

13 Вересня 2021, 17:11
Їдальні у школах 1503
Їдальні у школах

На Рівненщині учні 44 шкіл залишилися без гарантованих законом безплатних обідів. 

Серед них – навчальний заклад у селі Тинне, – повідомила кореспондентка Суспільного. У цьому закладі навчається майже тисяча учнів, і майже всі вони мають право на пільгові обіди, проте не отримують їх.

Фірма, яка не здобула перемоги у тендері, подала до суду, тож харчувати школярів припинили. На пільгове харчування мають право діти із чорнобильським статусом, його оплачують із державного бюджету, тож обов'язково потрібно проводити тендер. Цьогоріч він не відбувся. Йдеться про школи всіх громад колишнього Сарненського району.

Журналісти Суспільного побували у селі Тинне. Троє дітей місцевої жительки Наталії Занозовської ходять до Тинненського ліцею. Як і більшість дітей у чорнобильській зоні, вони мають право на безплатні обіди, але їх не отримують.

«Дітки ходять самі в магазин, ті, хто зі старших. Але ж наші діти є діти, вони купують чіпси, сухарики, газовані напої, тільки не те, що треба. Потрібно, щоб діти їли повноцінно», – розповіла Наталія Занозовська.

І додала: молодші учні харчуються тим, що дають батьки з дому, а старші – соромляться, тож їдять шкідливу їжу. Внаслідок цього у дітей розвиваються хвороби шлунків.

«Ми і так проживаємо в чорнобильській зоні, третя зона, ніхто її не забирав, і діти обділені і так здоров'ям. На мою думку, тут треба не просто харчування, а посилене харчування, і найперше – це дбати про здоров'я нашого майбутнього покоління», – поділилася з Суспільним бабуся школярів Марія Самойлик.

У Тинненському ліцеї навчається майже тисяча школярів. На їх харчування гроші виділяють із державного бюджету. Директор ліцею Володимир Титечко повідомив: мав надію, що з першого вересня школярі харчуватимуться у їдальні закладу, проте дії щодо харчування припинили через позов фірми, яка програла тендер.

«Школа може одночасно харчувати 350 учнів, але їдальня пустує. В нас найсучасніше обладнання, такого в школах району, можливо, ні в кого нема. В 17-му році воно було закуплене, шкода, що простоює», – розповів Володимир Титечко.

Заступниця начальника управління соціального захисту Сарненської райдержадміністрації Людмила Лохвич розповіла, що на торги подавалися три учасники. Згодом один із них написав скаргу до антимонопольного комітету щодо іншого: підприємець нібито допустив помилки при поданні документів. Тож торги скасували, а новий аукціон призначили на 16 вересня.

«В десятих числах жовтня буде підписана угода і розпочнеться харчування. Якщо знов не буде оскарження, але ми надіємося, що не буде. У зв'язку з тим, що діти не харчуються у навчальних закладах, управління соціального захисту здійснює виплату компенсацій», – зазначила Людмила Лохвич.

Згідно з даними посадовиці, на дітей віком від шести до десяти років виплачують 360 гривень, на школярів з 11 до 14 років – 370 гривень, а на учнів віком від 15 до 18 років – 380 гривень.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024