Литовезька громада взяла участь в обговорення модернізації вугільних регіонів України

18 Вересня 2021, 18:00
Обговорення модернізації вугільних регіонів України 1466
Обговорення модернізації вугільних регіонів України

Литовезька громада взяла участь в обговорення модернізації вугільних регіонів України.

Подія відбулася 16 вересня. Про це повідомляють на сторінці Волинського регіонального відділення Асоціації міст України у фейсбуці.

Відбулося засідання секції шахтарських міст Асоціація міст України. Участь в якому узяли і представники волинських громад – Литовезька територіальна громада, Нововолинська міська рада та Поромівська територіальна громада

Також учать у заході взяли представники Європейської економічної комісії ООН, експерти Асоціації міст України, науковці та інші.

Мета зібрання - обговорення з представниками Європейської економічної комісії ООН нового проєкту – «чисте довкілля, інноваційна економіка, справедливе суспільство. Краще життя. Шлях до енергії з низьким рівнем вуглецю та екологічної економіки».

Модернізація вугільних регіонів України
Модернізація вугільних регіонів України

Нині перед АМУ та громадами стоїть завдання налагоджувати співпрацю з організаціями громадського суспільства. Для використання їх потенціалу в захисті культурної та історичної спадщини шахтарських міст. Налагоджувати міжнародне співробітництво у сфері забезпечити екологічну збалансованість. 

Тому секція шахтарських міст Асоціації міст України працює над розробкою рекомендацій з переходу на екологічно чисту енергію, збирає проблемні питання шахтарських міст та розробляє пропозиції щодо їх вирішення через законодавчі ініціативи.

Обговорення модернізації Волинських шахт
Обговорення модернізації Волинських шахт

Виконавчий директор комітету з шахтного метану та трансформації вугільних регіонів Міхал Драбік розповів, яким має бути перехідний період вугледобувного сектора з врахуванням соціальної складової. Також він поділився досвідом щодо кращих практик ефективного відведення метану та використання у вугільних шахтах

Голова комітету з шахтного метану та трансформації вугільних регіонів Раймонд Пілчер повідомив про стандарти закриття вугільних шахт. Він зауважив, що в основі успішних переходів лежать три «стовпи»: інституційне управління, люди та громади, перепланування землі та активів. Також він акцентував, що важливо посилити чинні законодавчі та нормативні вимоги щодо закриття вугільних шахт

У ході засідання голови шахтарських міст розповіли про ситуацію та проблемами в регіонах, а також висловили пропозиції щодо розв'язання проблем.

Також відбулася нарада та обговорення проєкту модернізації вугільних регіонів України з науковою та експертною спільнотою. Представники наукових установ висловили підтримку проєкту, наголосивши, що готові долучитися до його реалізації з метою розв'язання проблем вугільних регіонів.

Виконавча директорка Волинського РВ АМУ Маріанна Конончук переконана, що і волинські шахтарські громади можуть скористатися у майбутньому досвідом Франції, де на закритих раніше шахтах з'явилися виноградники.

Читайте також:У Сарнах виявили вантажівку напаковану деревним вугіллям без документів

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024