«Зелена країна»: як зміниться площа лісів в рамках реалізації програми Президента

19 Вересня 2021, 17:03
«Зелена країна» 1763
«Зелена країна»

Ліси вкривають лише 15.9% території України при оптимальному показнику лісистості у 20%.

У рамках програми Президента «Зелена країна» за 3 роки висадять мільярд нових дерев. За 10 років площа лісів збільшиться на мільйон гектарів. Про це йдеться на сайті Волинського ОУЛМГ.

Генеральний директор Директорату з питань економічної політики Офісу Президента України Дмитро Олійник разом із Головою Державного агентства лісових ресурсів України Юрієм Болоховцем дали старт наймасштабнішій висадці дерев у країні.

Держлісагентство, якому належить 73% лісів, стане основним драйвером виконання еко-ініціативи. До кінця 2024 року лісівники висадять більше 166 тисяч гектарів культур.

№Разом із Міністром захисту довкілля та природних ресурсів Романом Абрамовським ми розробили чітку дорожню карту з реалізації програми «Зелена країна». Ми вже почали збільшувати власні потужності. За ці роки у нас має з’явитися 9 сучасних і технологічних селекційно-насіннєвих центрів. Сьогодні такий центр відкриваємо у Львові, до кінця року відкриємо ще один у Лимані Донецької області. Побудуємо такі технологічні насіннєві центри на Волині, Івано-Франківщині, Хмельниччині, Київщині, Сумщині, Херсонщині, Кіровоградщині», – сказав Голова Держлісагентства Юрій Болоховець.

Читайте також: На Турійщині до лісу випустили 120 благородних оленів

У рамках програми Президента лісівники будуть висаджувати одно- і двохрічні сіянці деревних та чагарникових порід (залежно від місцерозташування). Це будуть типові для України дерева – дуб звичайний, сосна звичайна, сосна кримська, ялина європейська, ялиця біла, бук лісовий, ясен звичайний, липа дрібнолиста, клен гостролистий, клен-явір та інші. При створенні лісових культур враховуватимуть глобальні зміни клімату, щоб виростити біологічностійкі лісові насадження.

За ініціативи Міндовкілля та Держлісагентства на майданчиках облдержадміністрацій створені відповідні робочі групи з виявлення самозалісених земель та земель, придатних до лісорозведення. За результатами цієї роботи в обов’язковому порядку будуть виділені степові ділянки, які не підлягатимуть залісенню задля збереження біорізноманіття.

На спеціальному сайті, який вже доступний за посиланням zelenakraina.gov.ua, кожна людина зможе відслідкувати хід висадки лісу по окремих регіонах. Крім того, будь-хто зможе долучитися до масштабної еко-ініціативи та висадити ліс. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму реєстрації на участь в акції «Створюємо ліси разом». Під час висадки лісівники безплатно нададуть садивний матеріал і проведуть майстер-класи по садінню лісу.

Висадка нових лісів – це світовий тренд. ЄС збирається висадити 3 мільярди дерев до 2030 року. Туреччина за останні роки створила сотні тисяч гектар нових лісів. Проєкти з відновлення тропічних лісів набувають масовості у Південній Америці, Африці, Південно-Східній Азії. Створення лісів у правильних місцях є не тільки потужним засобом боротьби зі зміною клімату, але і запобігає деградації ґрунтів, забрудненню та обмілінню рік, опустелюванню, сприяє збереженню біорізноманіття.

Читайте також: Як будуть заліснювати Волинь

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024