У Рівному хочуть встановити надземні пожежні гідранти

19 Вересня 2021, 13:15
У Рівному хочуть встановити надземні пожежні гідранти 1791
У Рівному хочуть встановити надземні пожежні гідранти

Розпочалося голосування за проєкти громадського бюджету. Одним з таких проєктів є встановлення наземного протипожежного водопостачання (гідрантів).

Автори задуму говорять, що це має пришвидшити та гарантувати можливість дозаправки водою пожежних автомобілів біля особливо важливих об’єктів міста. Про це йдеться на сайті платформи реалізації ідей для покращення твого міста. 

За офіційною статистикою, в місті Рівному наявні 988 вуличних гідрантів. Це старі радянські підземні гідранти. Важливо, що 940 з них в робочому стані, а 48 потребують капітального ремонту. Варто зазначити, що частину пожежних гідрантів під час ремонту дороги заасфальтовують, що приносить додаткові труднощі пожежникам, які приїжджають на виклик. Проблему неодноразово намагались вирішити, але через відсутність координації між службами це питання досі актуальне.

Зазначимо, що пожежний автомобіль використовує власний запас води за 5 хв. Дозаправка можлива або від гідранта, або безпосередньо з водойми. Наразі альтернативи підземним гідрантам в Рівному нема, адже річка Устя, озеро та інші водойми міліють через засухи та загальне падіння ґрунтових вод. 

Варто зазначити, що незважаючи на свою дешевизну — підземні гідранти мають певні мінуси. Так, для прикладу, часто доступ до гідрантів перекривають припарковані автомобілі, крім цього зимою підземні гідранти не розчищаються, а тому пожежним бригадам необхідно викопувати їх зі снігу, усе це, своєю чергою, сповільнює рятувальників. Таким чином вони втрачають час, якого під час пожежі вкрай мало. Під час гасіння пожежі у Рівненському обласному музично-драматичному театрі пожежники довго не могли знайти додаткове джерело води, адже більшість автомобілів були припарковані на колодязях підземних гідрантів. 

Отже, перевага наземних гідрантів полягає в тому, що до них пожежники можуть швидше приєднатись, крім цього їх важко заблокувати. Отже, рятувальники мають набагато більше часу, щоб усунути небезпеку, а саме під час гасіння пожеж та під час проведення рятувальних операцій.

Зазначимо, що голосування триватиме два тижні, а 1 листопада оголосять переможця.

Читайте також: У Рівному стартувало голосування за проєкти Громадського бюджету

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024