Як розвивають інвестиційний клімат у Рівненській області

21 Вересня 2021, 13:39
Як розвивають інвестиційний клімат у Рівненській області 725
Як розвивають інвестиційний клімат у Рівненській області

У Рівному відбулася інвестиційна конференція «UkraineInvest Talks: Rivne». Захід став інтерактивною платформою для інформування міжнародної та української бізнес-спільноти щодо прогресу реформ і розвитку інвестиційного клімату в Рівненській області.

Під час конференції обговорили шляхи посилення співпраці з органами влади в Україні та механізмів залучення інвестицій повідомляють на сайті Рівненської ОДА.

«Нам є чим пишатися, адже Рівненщина - регіон, якому довіряють інвестори. Так, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку регіону перевищив 400 мільйонів доларів і зріс із початку року на 6,9%. Це вперше за увесь період існування області.

Рівненщина має п’ять драйверів розвитку – агропереробка, деревообробка, ІТ, виробництво ягід і логістика. На них фокусуємося, адже маємо для цього ресурсний і природний потенціал», - поділився голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Один із пріоритетів Рівненщини - розвиток меблевого кластеру, тому разом із представниками деревообробної сфери обговорили, як рухатися в цьому напрямі.

Так, за словами президента Української Асоціації меблевиків Володимира Патіса, саме кластерна система дозволяє залучити у рази більше закупівельників із різних країн. Зокрема, через близьке географічне розташування між компаніями, що працюють в одній галузі.

До слова, ще одним кроком у розвитку меблевого кластеру стало створення приватного індустріального парку «Кроноспан Рівне». Адже це не лише додаткові робочі місця та податки в громаду, а й поштовх для відкриття нових виробництв в деревообробній та меблевій галузях.

«Задля вирішення проблеми із кадрами, які необхідні для меблевої та інших галузей, ми ініціювали в області проект «Rivne work hub». Це майданчик для діалогу між владою, бізнесом та освітою. Його мета - змінити регіональне замовлення в області під робітничі професії, аби через навчально-практичні центри, готувати необхідних спеціалістів, зокрема, деревообробної галузі», - поділився досвідом Віталій Коваль.

Виконавчий директор урядового офісу з залучення та підтримки інвестицій «UkraineInvest» Сергій Цівкач розповів про приклад конкурентної переваги Рівненщини у напрямі залучення інвесторів.

«Команда Рівненщини дуже фахово працює із бізнесом – як місцевим, так і іноземним. Інвестори не лише заходять в область, розвиваються та відкривають додаткові лінії. Наразі мова йде про цілий кластер, що дає можливість виробляти продукцію із доданою вартістю. А це важливо для України, яка позбавляється від статусу сировинної країни.

Ми маємо виготовляти і продавати продукцію, створювати робочі місця і таким чином зміцнювати економіку. Це дуже гарний приклад для усіх регіонів України», - наголосив Сергій Цівкач.

Читайте також: Рівненщина: компанія «Морган Феніче» отримала чотири мільйони доларів та розпочинає виготовлення поролону

Довідка

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку Рівненщини вперше за увесь період існування області перевищив 400 млн дол. США і зріс з початку 2021 року на 6,9%. Обсяг капітальних інвестицій у першому півріччі поточного року збільшився, порівняно з  відповідним періодом минулого року, на 26,6%.

Це дало можливість підвищити конкурентоспроможність продукції місцевих виробників, передусім, на зовнішньому ринку. Як результат - експорт товарів з області за січень-липень зріс порівняно з 2020 роком на 34%.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024