«Останні чотири роки у садівництві дуже складна ситуація» – директор товариства «Зоря Інгулу» Сергій Кравцов

23 Вересня 2021, 18:00
Директор товариства «Зоря Інгулу» Сергій Кравцов 1503
Директор товариства «Зоря Інгулу» Сергій Кравцов

Українці не з'їдають норму в 70 кілограмів фруктів на рік. На українських  ринках фруктів достатньо, але не через перевиробництво, а через низьку купівельну спроможність населення.

Про це журналістка Бізнес.Район дізналася під час престуру «Надання безплатної правової допомоги у сфері земельних відносин». За ці дні журналісти вивчали роботу БПД Миколаївської області, ознайомились з актуальними правовими проблемами та особливостями розв'язання цих проблем у сфері земельних відносин, у тому числі у сфері захисту прав землевласників та землекористувачів.

Протягом першого дня учасники престуру відвідали Товариство з додатковою відповідальністю «Зоря Інгулу». На сьогодні це одне з небагатьох господарств, які збереглися як спеціалізовані на виробництві, зберіганні й переробленні фруктів, яке продовжує успішно господарювати. Протягом зустрічі директор товариства Сергій Кравцов ознайомив учасників з етапами розвитку підприємства та поділився планами на майбутнє.

«Останні чотири роки у садівництві дуже складна ситуація з реалізацією фруктів. По-перше, хочу сказати, що при покупці людьми товарів фрукти зараз стоять на четвертому чи пятому плані. По-друге, ринок збуту українських фруктів зараз дуже скоротився, тому що відпала Росія та Білорусь», - ділиться наболівшим директор товариства Сергій Кравцов.

Господарство має сад площею 373,8 га, з них 18 га складає молодий сад. З 355,8 га плодоносного саду площа зернових займає 176,6 га, що становить 47,2% загальної площі, кісточкових – 197,2 га, або 52,7%. У стані рекультивації знаходиться близько 168,9 га саду.

Однією з переваг товариства є наявність крапельної зрошувальної системи, яке є найбільш прогресивним способом поливу, адже при такому зрошенні волога рівномірно розподіляється і вода сягає безпосередньо кореневої системи.

«Садівництво не дає таких великих прибутків для того, щоб можна було активно розвиватися», - коментує директор.

Говорили й про співпрацю з системою БПД. Так, в залежності від сезону чисельність працюючих на підприємстві працівників сягає від 100 до 200 осіб, більшість з них має у власності земельні ділянки різного призначення: паї, для ведення особистого селянського господарства,  для розміщення житлових будинків та споруд тощо. Відтак періодично у них виникають ті чи інші питання правового характеру пов’язані з використанням, орендою, оформленням права власності, дарування, спадкування таких земельних ділянок. У розв'язання цих питань допомагають співробітники Баштанського бюро правової допомоги, надаючи консультації та роз’яснення норм діючого законодавства, а також допомагають у складання документів правового характеру тощо.

Під час відвідування підприємства директор поділився, що державна підтримка у порівнянні з Польщею набагато менш ефективна. Говорить, що держпідтримки щороку змінювалися і ніколи не починали працювати раніше, чим півріччя.

Також не обійшлося і без дегустації яблук. Господарі щедро пригощали фруктами та розповідали про різні сорти, а сад став хорошою фотолокацією для учасників.

Читайте також: Шацький край – найбільш сприятливий для вирощування лохини

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024