Яке порушення виявило НАЗК у діяльності директора «Волиньприродресурсу»

24 Жовтня 2021, 17:01
Анатолій Капустюк 1583
Анатолій Капустюк

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило порушення у діяльності директора КП  «Волиньприродресурс» Анатолія Капустюка. Посадовцю закидають те, що він із призначенням на посаду не передав в управління іншим особам належний йому бізнес та корпоративні права.

Про це йдеться у приписі НАЗК голові Волинської обласної ради Григорію Недопаду, яке 28 вересня агентство направило головному представницькому органу краю повідомляє Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Як йдеться у приписі, посадові особи юридичних осіб публічного права зобов’язані впродовж 30 днів після призначення передати в управління іншій особі належні їм підприємства та корпоративні права та повідомити про це Нацагентство з питань запобігання корупції. Директором комунального підприємства «Волиньприродресурс» Анатолія Капустюка призначили 11 лютого 2021 року.

На думку НАЗК, посадовець мав передати в управління іншим особам свої підприємства та корпоративні права, але не зробив цього.

Як встановили правоохоронці, на момент призначення та через місяць після нього Анатолій Капустюк залишався засновником трьох підприємств: ТОВ «ФСБ-Охорона», ТОВ «Юридична фірма «Правда», ТОВ «Амбер-інвест». Тобто, порушив вимоги закону «Про запобігання корупції».

Пояснюючи ситуацію директор «Волиньприродресурсу» зазначив, що вважає нібито підприємство не підпадає під ознаки юридичної особи публічного права.

З огляду на це, НАЗК і надіслало припис до Волинської обласної ради, в якому вимагає провести службове розслідування дій Анатолія Капустюка. Також Волиньрада має розглянути питання про притягнення посадовця до встановленої законом відповідальності.

До слова, ексдепутат Волинської обласної ради трьох скликань (2006-2020 рр), колишній директор КП «Волиньприродресурс» (2016-2020 рр) Василь Столяр у коментарі «Силі правди», зазначив, що потрібно звернути увагу і на ряд інших корупційних правопорушень нинішнього директора підприємства.

За його словами, Анатолій Капустюк упродовж кількох років протизаконно не подавав електронні декларації про майно та доходи як заступник директора КП «Волиньприродресурс». Цю посаду він обіймав із березня 2017 року. Однак, повноваження діяти від імені підприємства Капустюк отримав ще з 2016 року, відразу після його створення.

Ексдепутат наголошує, що на сесії обласної ради у лютому 2021 року, коли Капустюка призначали на посаду, він публічно підтвердив, що завод по переробці бурштину, розташований у с. Прилісне, належить саме йому і він його здає в оренду приватній компанії – ТОВ «Надровидобування».

«Вказана інформація міститься також у декларації Анатолія Капустюка за 2020 рік. Також у декларації міститься подарунок на суму 5 мільйонів гривень від власника ТОВ «Надровидобування» Хомина І.Я. та дохід від надання майна заводу в оренду майже на 700 тисяч гривень, що підтверджує явний конфлікт інтересів, який триває до цього часу.

Тобто, перебуваючи на посаді директора КП «Волиньприродресурс» та маючи дозволи на використання надр, а також маючи договір про співпрацю з ТОВ «Надровидобування», Анатолій Капустюк здає власне майно в оренду останньому для отримання власного прибутку, а не для отримання прибутку комунальним підприємством Волинської обласної ради», – йдеться в заяві Столяра.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024