Фахівчиня системи БПД Волині допомогла клієнту відстояти право на земельну частку

25 Жовтня 2021, 14:05
Право на землю 747
Право на землю

В умовах сьогодення актуальним є питання оформлення права власності на земельні частки (паї).

До Старовижівського бюро правової допомоги Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік та розповів, що після смерті матері відкрилась спадщина на право на земельну частку (пай). Про це йдеться на сайті Безоплатної правової допомоги.

Клієнт є єдиним спадкоємцем за заповітом. Спадщину прийняв у встановлений законом строк шляхом вступу в управління спадковим майном.

Із метою оформлення права власності на спадкове майно пан Володимир звернувся до приватного нотаріуса Старовижівського районного нотаріального округу Волинської області, однак не зміг отримати свідоцтво про право на спадщину через втрату оригіналу сертифіката на право на земельну частку (пай). У зв’язку з цим приватний нотаріус видав Постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Зібравши необхідні докази та обговоривши всі питання у відповідній справі, фахівчиня Старовижівського бюро правової допомоги Тетяна Штик підготувала позов про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Рішенням Старовижівського районного суду Волинської області позов задовольнили в повному обсязі. Визнали за паном Володимиром в порядку спадкування право на земельну частку (пай).

У справах про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування важливо подати необхідні докази та довести обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги. Для цього необхідно здійснити ряд дій, зокрема:

  •  звернутися до місцевого управління Держгеокадастру та отримати довідку, яка підтверджує факт отримання особою сертифіката на право на земельну частку (пай);
  • опублікувати в пресі інформаційне повідомлення про втрату сертифіката на право на земельну частку (пай);
  • звернутися до районної державної адміністрації із заявою про видачу дубліката сертифіката;
  • звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Справа доступна за посиланням.

Читайте також: Стихійні майданчики відстою, незаконні заїзди та виїзди: про інспектування доріг на Волині

Довідково. Відповідно до чинного законодавства України, до 1 січня 2025 року всі власники нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок або їх спадкоємці повинні оформити право власності на свої паї. У випадку невиконання цієї вимоги, вважатиметься, що власники ділянок автоматично відмовилися від землі і, як результат, вона перейде у комунальну власність територіальної громади.

Часто трапляються випадки, коли власник паю або його спадкоємець зіштовхуються з певними труднощами при оформленні права власності на земельні частки (паї), зокрема, це пов’язано з помилками у сертифікатах на право на земельну частку (пай) або ж з втратою оригіналу відповідного сертифіката.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024