Закарпаттю не вистачає амбіцій, але працювати тут – престижно

06 Листопада 2021, 17:00
Іван Лукеря, заступник міністра розвитку громад та територій України 1219
Іван Лукеря, заступник міністра розвитку громад та територій України

Закарпаттю не вистачає амбіцій. Так вважає Іван Лукеря, заступник міністра розвитку громад та територій України, який бере участь у дискусійній панелі про розвиток та згуртованість в умовах централізації на ІІ-му форуму ідей та рішень «Re:OpenZakarpattia». Проведення подібних форумів, за його словами, це можливість показати, що в регіоні є успішні бізнеси, підприємці.

Три важливі ключові напрямки, на які треба зважати у розвитку громад, за словами Іван Лукері, це інфраструктура, екологія, люди.

«По інфраструктурі – відбудовано 500 км доріг, якщо порівнювати за попередні 10 років, то це більше у 5 разів. Це – про доступ і комунікацію. Це також школи, садочки. Дитина у ремонтованій школі, має кращі можливості для розвитку. Нарешті на Закарпатті будуються унікальні спортивні об’єкти, які дозволяють розвивати професійний спорт, – зазначив Іван Лукеря. – Плани на наступний рік – сполучити основні міста між собою. Наприклад, якщо з Міжгір’я треба їхати в Рахів, то не через Мукачево.  Інтегрувати регіони в всеукраїнський контекст через дороги – сполучити Закарпаття з Івано-Франківщиною, Буковину із Закарпаттям». 

Посадовець також нагадав, що відновлено роботу аеропорту «Ужгород» на Закарпатті.

«Сподіваємося, що вже з весни рейси будуть круглорічними, незалежно від погодних умов. І, щоб полетіти до Європи не треба буде їхати у Будапешт. Нещодавно підписана угода про відкрите небо може перетворити Ужгород на авіаційних хаб для лоукостів з Європи», – додав Іван Лукеря. 

Проблема екології на Закарпатті, за словами заступника міністра, це – будівництво мережі сміттєсортувальних заводів. Починаючи із зони між Ужгородом та Мукачевом, де найбільше навантаження. По-друге,  необхідно забезпечити вивезення сміття з населених пунктів, особливо з сільських пунктів і унеможливити створення стихійних явищ.

«І ще важливе завдання, дати можливості, аби люди залишилися вдома і не виїжджали масово за кордон. Тому пріоритет – нові промислові зони. Але не так, як це було у 2000-х роках, коли цілий регіон ставав економічною зоною, а створення окремих інвестиційних майданчиків у вигляді індустріальних парків, де буде діяти певний митний чи фіскальних режим», – каже Іван Лукеря. 

Ще один з напрямків роботи на Закарпатті, за його словами, – інформаційна кампанія разом з Міністерством цифрової трансформації та Закарпатською ОДА, що працювати на Закарпатті – це престижно, тут є можливості для бізнесу. 

Читайте також: На форумі ідей та рішень «Re:Open Zakarpattia»-2021 говорить про мультикультурність та згуртованість країни

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024