«Еко.Район» разом ГО «Екологія-Право-Людина» запускають спільний проєкт

22 Листопада 2021, 18:23
Посилення присутності теми довкілля в інформаційному просторі: від інформації до дії 1218
Посилення присутності теми довкілля в інформаційному просторі: від інформації до дії

Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) у співпраці з виданням Еко.Район розпочинає реалізацію проєкту «Посилення присутності теми довкілля в інформаційному просторі: від інформації до дії» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Проєкт покликаний привернути увагу медіа до довкіллєвої тематики і посилити її присутність в інформаційному просторі країни. 

Екологічні питання мають величезний вплив на життя громад і безпосередньо на життя та здоров’я громадян, проте екологічна тематика далеко не пріоритетна у суспільному дискурсі на місцевому рівні. Інформування громад – це перший крок до подальших дій з розв'язання проблем і тому недостатня поінформованість призводить до пасивності та поглиблення екологічних проблем. 

Потрібно посилювати розуміння в громадах того факту, до довкіллєві питання стосуються абсолютно кожного, оскільки усі дихають тим самим повітрям, п’ють воду з тих самих джерел, їдять продукти, вирощені на місцевих землях, і ніхто не може уникнути негативного впливу певної проблеми, а тому й кожен повинен долучатися до розв'язання цих проблем. 

Екологічна сфера є однією з найбільш корумпованих, оскільки йдеться про доступ до природних ресурсів та певних благ і саме фінансові інтереси є поштовхом до зловживань і загострення екологічних проблем. Через висвітлення довкіллєвої тематики з фокусом на корупційні фактори, а також пропонуючи певні рішення, варто озброювати місцеві громади для протидії цим зловживанням та для покращення екологічної ситуації. 

В рамках проєкту планується проведення дослідження шести обраних проблем, виїзди в громади, подання інформаційних запитів, проведення опитувань, збір статистичних даних. Планується проведення регулярних модерованих публічних дискусій з елементами пресбрифінг, прямою трансляцією на інформаційних ресурсах заявника та місцевих медіа. Учасниками публічних дискусій будуть місцеві активісти, журналісти, представники органів місцевої влади, а також інші зацікавлені сторони (бізнес, науковці). Загалом планується провести 6 публічних дискусій. 

Юристи ЕПЛ консультуватимуть місцеві громади і здійснюватимуть необхідні правові дії (подання скарг, звернень, позовів) для усунення виявлених порушень законодавства. Також планується проведення онлайн семінару для представників пулу інформаційних каналів із наголосом на важливість довкіллєвих тем.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024