Посилення присутності теми довкілля в інформаційному просторі: від інформації до дії

«Еко.Район» разом ГО «Екологія-Право-Людина» запускають спільний проєкт

22 Листопада 2021, 18:23

Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) у співпраці з виданням Еко.Район розпочинає реалізацію проєкту «Посилення присутності теми довкілля в інформаційному просторі: від інформації до дії» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Проєкт покликаний привернути увагу медіа до довкіллєвої тематики і посилити її присутність в інформаційному просторі країни. 

Екологічні питання мають величезний вплив на життя громад і безпосередньо на життя та здоров’я громадян, проте екологічна тематика далеко не пріоритетна у суспільному дискурсі на місцевому рівні. Інформування громад – це перший крок до подальших дій з розв'язання проблем і тому недостатня поінформованість призводить до пасивності та поглиблення екологічних проблем. 

Потрібно посилювати розуміння в громадах того факту, до довкіллєві питання стосуються абсолютно кожного, оскільки усі дихають тим самим повітрям, п’ють воду з тих самих джерел, їдять продукти, вирощені на місцевих землях, і ніхто не може уникнути негативного впливу певної проблеми, а тому й кожен повинен долучатися до розв'язання цих проблем. 

Екологічна сфера є однією з найбільш корумпованих, оскільки йдеться про доступ до природних ресурсів та певних благ і саме фінансові інтереси є поштовхом до зловживань і загострення екологічних проблем. Через висвітлення довкіллєвої тематики з фокусом на корупційні фактори, а також пропонуючи певні рішення, варто озброювати місцеві громади для протидії цим зловживанням та для покращення екологічної ситуації. 

В рамках проєкту планується проведення дослідження шести обраних проблем, виїзди в громади, подання інформаційних запитів, проведення опитувань, збір статистичних даних. Планується проведення регулярних модерованих публічних дискусій з елементами пресбрифінг, прямою трансляцією на інформаційних ресурсах заявника та місцевих медіа. Учасниками публічних дискусій будуть місцеві активісти, журналісти, представники органів місцевої влади, а також інші зацікавлені сторони (бізнес, науковці). Загалом планується провести 6 публічних дискусій. 

Юристи ЕПЛ консультуватимуть місцеві громади і здійснюватимуть необхідні правові дії (подання скарг, звернень, позовів) для усунення виявлених порушень законодавства. Також планується проведення онлайн семінару для представників пулу інформаційних каналів із наголосом на важливість довкіллєвих тем.