Жителю Рівненщини призначили 17 тисяч гривень штрафу, бо йшов по вулиці без документів

25 Листопада 2021, 07:09
Прогулянка без паспорта карається законом 883
Прогулянка без паспорта карається законом

У місті Сарни чоловіка оштрафували на 17 тисяч гривень за порушення карантину. 

27 жовтня на вулиці Матросова,10 правоохоронці вирішили перевірити в перехожого наявність документів. Про це інформує Rivnemedia.

Того ранку чоловік вийшов з дому без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, чим порушив пп.2 п. 2-2, п. 3-5 Постанови КМУ від 9 грудня 2020 року та вчинив правопорушення, передбачене ч. 1 ст.44-3 КУпАП (порушення правил карантину щодо людей).

Відтак, протокол про адміністративне правопорушення направили в суд. Сам же чоловік на засідання не з’явився. Суддя Юрій Березень призначив непрацюючому чоловікові адміністративне стягнення у вигляді 17 тисяч гривень штрафу, а також 454 гривні судового збору.

«Його вина підтверджується протоколом про адміністративне правопорушення та матеріалами справи. На підставі досліджених доказів приходжу до висновку про можливість застосування до ОСОБА_1 виду адміністративного стягнення, передбаченого санкцією ч.1 ст. 44-3 КУпАП, у виді штрафу, що сприятиме подальшому вихованню особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, та запобіганню вчиненню нею нових правопорушень», – йдеться у постанові суду.

Варто відзначити, що цей же суддя призначив 17 тисяч гривень штрафу 47-річній сарненчанці, котра також вийшла на вулицю без документів. У Сарнах 25 жовтня на жінку склали протокол за порушення правил карантину щодо людей. Відомо, що зранку вона перебувала на вулиці Гагаріна без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи. У той час в області встановили «помаранчевий» рівень епідеміологічної небезпеки.

Це чи не єдині випадки в області, коли за таке порушення призначають штраф. Справи, пов’язані із порушенням карантину, переважно закінчуються закриттям за малозначимістю або ж обмежуються усним попередженням.

У обох людей, яких оштрафували за те, що були на вулицях без документів, є майже місяць, щоби подати апеляції. 

Як дізналися журналісти видання Район.Сарни перше нагадування про те, що штрафуватимуть людей за відсутність паспортів на вулиці, з’явилася в урядовій постанові від 2 квітня № 255 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19» (пункт 16 зазначав: «Заборонено перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус»). Далі ця норма «перекочовувала» в інші «карантинні» документи і залишилася чинною в останній редакції постанови Кабміну від 22 липня №641. 

До слова, Міністерство юстиції раніше пояснило таку підвищену увагу до громадян: паспортний режим потрібний, щоб перевіряти, чи не мусить особа бути на самоізоляції. 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024