Пакети за гроші: чи готові супермаркети до нововведень

11 Грудня 2021, 17:40
Заборона на поліетиленові пакети 2204
Заборона на поліетиленові пакети

З 10 грудня набула чинності часткова заборона на використання поліетиленових пакетів.

Йдеться про тонкі, надтонкі та оксорозкладні пакунки. Це перший етап введення в дію закону «Про обмеження обігу пластикових пакетів». Відтепер пакети у магазинах будуть платними.

Як на це реагують великі мережі супермаркетів у Луцьку дізналася кореспондентка Бізнес.Район

У «Сільпо» з 10 грудня згідно із Законом України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» майже всі надтонкі пластикові пакети стають платними.  Ціна такого пакету становить 10 копійок, не залежно від розміру. Безкоштовно пакет надається для пакування продукції рибного відділу (крім замороженої риби), а також відділу свіжого м’яса.

«Зі свого боку ми плануємо поступову відмову від поліетиленових пакетів та продовжуємо впроваджувати вже існуючі еко-ініціативи. В мережі «Сільпо» ми постійно розширюємо асортимент торбинок, мішечків та коробок, щоб кожен наш гість міг обрати альтернативне паковання на власний смак. Для підтримки зменшення використання пластику в магазинах вже впроваджено такі ініціативи як сортування відходів, доставка товарів у картонних коробках з переробленої сировини, акції для Гостей «Кава в свою чашку», «Один за всіх, а клей на одного», кампанія «Мій останній стаканчик», збір вторсировини та інші», - повідомили у пресслужбі «Сільпо»

Остаточно ж рулони кульочків з українських полиць мають зникнути у березні 2022 року. Їх мали б замінити папером чи біологічними пакетами з крохмалю.

 «Як соціально відповідальна компанія, ми цілком підтримуємо зміни у законодавстві щодо поліетиленових пакетів. На нашу думку, вони сприятимуть зваженому використанню пакетів на реальні потреби», - повідомляє Віктор Мольченко, генеральний директор мереж «Наш Край» та SPAR

Повідомляють, що соціальні та екологічні ініціативи  розпочали ще у 2016 році, започаткувавши проєкт «Живи відповідально», тому мали можливість підготуватись до таких змін та вимог. Два роки тому ввели багаторазові торбини для покупок та паперові пакети, щоб надати покупцям альтернативу. На початку цього року з’явились біорозкладні пакети із кукурудзяного крохмалю. Також активно проводять інформаційну кампанію у мережах щодо використання багаторазових торбин для покупок та правильного сортування сміття

Цю ситуацію прокоментував Віталій Гончарук, Адвокат, старший партнер «Юридичне рішення»

З 10 грудня вводиться в дію ЗУ «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», яким на сьогодні передбачено запровадження першого етапу відмови від використання пластикових пакетів, зокрема, заборони безоплатного їх розповсюдження. Але до 01.01.2023 дозволено обіг надтонких пластикових пакетів шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та що розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

На сьогодні КМУ не затверджені мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети, а також порядок маркування біорозкладних пластикових пакетів.

З 9 березня будуть штрафувати за розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

«У зв’язку з даною ситуацією та з метою мінімізації ризиків, рекомендовано відпускати пластикові пакети на платній основі за цінами, які визначені самостійно в роздрібних мережах. З метою отримання більш детальної інформації Асоціація ритейлерів України направила запит до Мінекономіки, Держпродспоживслужби та Міндовкілля», - повідомляє адвокат

Читайте також:

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024