Як отримати безоплатну правову допомогу орендарям земельних ділянок: поради від юристів

19 Грудня 2021, 16:04
Як отримати безоплатну правову допомогу орендарям земельних ділянок 798
Як отримати безоплатну правову допомогу орендарям земельних ділянок

Протягом січня – вересня цього року до системи безоплатної правової допомоги (БПД) надійшло понад 41,4 тисячі звернень із земельних питань. 

Виконуючий обов'язки директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов відповідає на основні з них.

«Найпоширеніші правові питання у сфері земельних правовідносин, з якими звертаються люди до системи безоплатної правової допомоги – безкоштовна передача земельної ділянки, припинення договору оренди, присвоєння кадастрового номера, встановлення меж ділянки, порядок укладення договору купівлі-продажу землі»,  – розповів пан Олександр.

Безоплатну первинну правову допомогу – консультації та роз’яснення – можуть отримати всі громадяни України, іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, які потребують додаткового захисту. Зокрема, цього року до системи безоплатної правової допомоги надійшло понад 40,4 тис. звернень щодо отримання консультацій та роз’яснень з питань земельного права.

Безоплатна вторинна правова допомога – захист та представництво у суді – надається людям з низьким доходом, учасникам бойових дій, внутрішньо переміщеним особам, потерпілим від домашнього насильства та іншим категоріям  громадян, що визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу». У їх числі також громадяни України – власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості. Так, з початку 2021 року безоплатна вторинна правова допомога з земельних питань була надана понад 1 тис. осіб.

Юристи та адвокати, які співпрацюють з системою БПД, практично щодня допомагають у вирішенні різних земельних спорів – від побутових суперечок «за межу» до приватизації ділянок.

«Багато випадків, коли люди звертаються до системи БПД щодо заборгованості з орендної плати за землю – орендарі роками не розраховуються, порушують договори оренди землі. Клієнти отримують правову консультацію – як діяти у цій ситуації» – додає Олександр Баранов.

Якщо людина є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, юрист допомагає у складенні позову, направляє його до суду та орендаря. І дуже часто проблема вирішується на цьому етапі. Орендар вже розуміє, що власник землі, який здає свій пай в оренду, знає свої права та може їх захистити. І не чекаючи рішення суду, повністю розраховується з власником землі.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024