Як лісівники з Володимира вирощують ялинки до свят

26 Грудня 2021, 10:19
Як лісівника з Володимира вирощують ялинки до свят 495
Як лісівника з Володимира вирощують ялинки до свят

Державне підприємство «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» уже продає ялинки та сосни, які вирощують спеціально для того, щоб стати окрасою новорічно-різдвяних свят. Як і щороку, торгують ними й на території біля адмінприміщення ЛМГ на Ковельській, 130.

Про це повідомили на сайті Слово правди.

Напевно, вже кожному відомо (однак ще раз наголосити не завадить), що лісівники новорічні дерева вирощують спеціально до свят на окремо відведених для цього плантаціях – така є в кожному з шести лісництв Володимир-Волинського ЛМГ і має площу один гектар.

Ялинки на продаж у Володимирі
Ялинки на продаж у Володимирі

Традиція на Новий рік прикрашати ялинку сягає понад сторічної давнини, отож уже багато років до цього свята   спеціально вирощують пишних зелених красунь. Про те, як це відбувається, нам розповів інженер з лісових культур ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» Григорій Мельник.

Григорій Ілліч уже три роки поспіль відповідає за реалізацію новорічних дерев. За його словами, заготівля хвойних проводиться залежно від заявок торговельних організацій та споживачів. Щороку їх продають не менше шести тисяч. Підприємці, які купують ялинки у Володимир-Волинському ЛМГ, згодом торгують ними на ринках у різних населених пунктах, везуть їх навіть на південь та схід України, у Київ.

Як повідомляє Григорій Мельник, щороку є чимало охочих придбати новорічні дерева напередодні 25 грудня, коли віряни-католики святкують Різдво Христове, тому у такі дні привозять хвойні для реалізації у дещо більшій кількості.

Лісівники з Володимира продають ялинки
Лісівники з Володимира продають ялинки

Як пояснює Григорій Ілліч, усі хвойні, які до свят реалізовує лісомисливське господарство, внесені в електронну базу обліку. На кожне дерево прикріплюється унікальна стрічка-самоклейка з штрих-кодом, що свідчить, що ялинка легальна. Відповідно покупець може самостійно перевірити, де росло дерево до того, як потрапило на ялинковий ринок. 

Для цього потрібно зайти на сайт Державного агентства лісових ресурсів України (www.ukrforest.com) та ввести вказаний на самоклейці номер. Дерева, які не мають таких стрічок, швидше всього зрубані незаконним шляхом. Лісівники наголошують, що за ялинкове «браконьєрство» законом України передбачена адміністративна відповідальність. Лісопорушник за самостійну рубку новорічних дерев заплатить 510 гривень штрафу, а також змушений буде компенсувати завдану шкоду – за зрубане дерево діаметром стовбура до 10 сантиметрів – майже 545 гривень.

Ялинки від Володимирських лісників
Ялинки від Володимирських лісників

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024