Будували три роки: у Башликах відбулося відкриття новозведеної гімназії

18 Січня 2022, 15:15
Башликівська гімназія 1825
Башликівська гімназія

У селі Башлики Цуманської громади добудували сучасну триповерхову гімназію.

Відкриття новозбудованої школи відбулося 18 січня. На заході побувала журналістка Район.Ківерці.

Нагадаємо, школу розпочали будувати «з нуля» ще у 2018 році. Продовжити будівництво нової школи вдалося завдяки програмі Президента України «Велике будівництво». Територія нової школи займає 5 гектарів, загальний кошторис будівництва 114 мільйонів гривень.

На урочистостях з нагоди відкриття Башликівської гімназії були присутні начальниця управління освіти й науки Волинської обласної державної адміністрації Людмила Плахотна, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко, заступник голови Волинської ОДА Сергій Мовенко, народна депутатка України Ірина Констанкевич і голова Цуманської ТГ Анатолій Дорошук.

«Фундамент будівництва був закладений у 2018 році, проте будувалася вона. На сьогодні маємо деякі технічні проблеми – прорвало трубу, ми це перевіримо. У свою чергу я бажаю здоров‘я дітям й вчителям. У добру путь за новими досягненнями», – зазначив Юрій Погуляйко.

«Вітаю дітей зі святом, а також батьків, які довго чекали поки цей проєкт реалізується. Давно вже знаю бажання башличан отримати цю школу. Згадую далекий 2015 рік, коли вперше завітав сюди, мене обрали головою районної ради. І перша вимога батьків – будувати школу, бо наші діти вчаться у непристосованих приміщеннях. Ми пройшлися тим приміщенням, побачили, що варто робити школу, і тенденція росту населення, зокрема до шкільного, показує, що ця школа дійсно потрібна майбутнім поколінням. Приємно, що діти підуть навчатися у нові просторі класи», – розповів голова Волинської облради Григорій Недопад.

«Ця школа є не лише прикладом спільної праці, це є результат великої праці великої кількості людей, які хотіли і мали право на те, щоб наші сільські діти отримували знання у якісних, комфортних умовах. У мене перед очима тепер інша картинка. Я пам’ятаю, той маленький клас, де дітки сиділи і до шкільної дошки було, напевно, з пів метра. І у мене одна була думка: а який зір тих дітей, які сидять перед дошкою, що вони бачать, що вкарбовується у їхніх головах, і що вони винесуть з тієї школи. Було шкода й вчителів, які по телевізору бачать, у яких умовах працюють їхні колеги. Було боляче за батьків, котрі народжують, дають життя своїм сім’ям, родинам, нашій Україні, але натомість не мають від держави того, нащо вони мають розраховувати. А нині усе відбулося, усе зреалізувалося», – зазначила у виступі Ірина Костанкевич.

«Дякую усім, що збулися прагнення про цю будову, про цей об’єкт. Я можу сказати, що лише за цей рік скільки було переживань, неполадків, негараздів, суперечок. Проте сьогодні школа є, і ця школа для наших діток. Низький уклін усім тим, хто долучився. Колективу школи бажаю швидше відійти від цих будівельних клопотів і почати нормальний процес: виховувати, навчати діток розумними, чемними, працьовитими, хоробрими людьми», – додав голова Цуманської ТГ Анатолій Дорошук.

Нині «на роботу, як на свято» щодня йде соціальна педагогиня Башликівської гімназії Оксана Мельник.

«Дітей у закладі багато. Моя робота базується не тільки на дітях з складними умовами життя, а й з обдарованими. Я задоволена умовами, колективом. Діти радіють, з нетерпінням чекають, аби сісти за нові парти», – зазначила Оксана Мельник.

Вдячна за новий заклад учениця 8-Б класу Башликівської гімназії Оксана Крюк.

«Раніше я навчалася у старій школі і там були погані умови для навчання: парти були близько розташовані до дошки, не було спортивного залу та їдальні. Ми не могли навчатися і дізнаватися нового, пізнавати світ. Дякуємо за нову школу і будемо старатися дивувати Україну і весь світ нашими знаннями», – говорить восьмикласниця.

Нова школа розрахована на майже 400 місць. Все сучасне, із дотримання вимог. Великі просторі класи, актовий зал, спортивний зал із роздягальнями, у якому можна проводити не тільки уроки фізкультури, а й змагання. У школі є ліфт і простір для відпочинку вчителів. Школа має три поверхи.

Для кожного шкільного предмета є окремий клас, а для вчителів є окремі кабінети по спеціальностях: лабораторний кабінет для інформатики, математики тощо.

«Нині тут навчається 309 учнів. У старому приміщенні у нас навчалося 275 учнів у дві зміни. Окрім цього, структурний підрозділ початкової і базової загальної середньої освіти у сусідньому селі Дубище ліквідували, оскільки батьки не виявили бажання, аби їхні діти там навчалися. Цуманська селищна рада придбала автобус. Отож 34 дитини із Дубища навчатимуться у Башликівській гімназії. Також є село Ромашківка, відстань до нього п’ять кілометрів, учні якого навчаються у селі Дерно. Провели опитування серед батьків, проте поки вони не бажають дітей серед навчального року переводити у нашу гімназію», – зазначив директор Башликівської гімназії Анатолій Лясецький.

У закладі уже розпочався новий семестр, проте цей тиждень навчання у гімназії дистанційне. За словами директора, після здачі школи в експлуатацію та розв'язання організаційних питань діти навчатимуться уже у нових просторих класах.

Підтоплення підвалу новозбудованої школи прокоментував підрядник. Він зазначив, що це прорвало трубу, а воду вже викачали. Тобто системного підтоплення підвального приміщення немає.

Читайте також: Що відомо про костел святого Аргентинуса в Цумані

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024