На Любомльщині хочуть побудувати сміттєпереробне підприємство

15 Лютого 2022, 11:24
У Вишнівській громаді хочуть побудувати сміттєпереробне підприємство 421
У Вишнівській громаді хочуть побудувати сміттєпереробне підприємство

У Вишнівській громаді відбулася робоча зустріч з гостем із Австрії, Почесним доктором Крістіаном Чернером – директором ПП «Гігаджоуль», який ознайомив присутніх з намірами щодо можливого будівництва сучасного сміттєпереробного підприємства за європейськими стандартами на території громади. 

Про це інформують на сайті Вишнівської громади.

На прикладах своїх підприємств, які протягом останніх 40 років запрацювали в різних країнах Європи, доктор Чернер розповів про їх мінімалістичний вплив на довкілля. Він зазначив, що сьогодні громада хоронить 100% відходів, а європейський метод гарантує сортування і вивезення на спалювальні і переробні заводи України, з якими вже укладені відповідні угоди,  95% твердих побутових відходів і лише 5%  - підлягатиме захороненню в подрібненому вигляді на території такого об’єкта.

Вже на слуху не перший місяць інформація щодо можливого розміщення такого стратегічно-важливого об’єкта на території громади. І ця інформація «обростає» здогадками і домислами, є прихильники, а є противники.

«На сьогоднішньому етапі одним з першочергових завдань будь-якої влади є екологічна безпека. Це питання на контролі в держави, тому і новий законопроєкт щодо поводження з відходами підготовлено до розгляду. Він передбачає відповідальність кожного за забруднення довкілля. Адже не існує людини, яка не продукує сміття. А є лише байдужість кожного з нас до мегапроблеми, яка невідворотно наступає. Бо з першими променями сонця, як гриби, по периметрах сіл і узбіччях «виростатимуть»  несанкціоновані звалища і смітники, літатимуть поміж пролісків целофанові пакети, валятимуться  різного виду пляшки та інший мотлох, який «господарі» викинуть, не задумуючись про наслідки для матінки-природи.   

Від нашої громади необхідна лише земельна ділянка, що відповідатиме певним критеріям та, як і будь-яка інвестиційно-приваблива територія, вона повинна мати комунікації (під’їзд, світло та ін.).  Якщо ми знайдемо  таку ділянку, то до неї будуть певні вимоги, бо інакше ні проєкт, ні, тим більше його будівництво чи навіть введення в експлуатацію, не буде можливим. А жоден інвестор, навіть український, вкладаючи власні кошти, ризикувати не захоче», – йдеться в повідомленні. 

Робоча зустріч – це ще не громадські обговорення, це лише заява про наміри інвестора сприяти жителям колишнього Любомльського та можливо Шацького районів зберегти природу і екологічно-чисту територію з мінімумом затрат для бюджетів залучених громад і кишень жителів. 

Є пропозиція від інвестора, який за власні кошти, без залучення коштів з місцевого бюджету, пропонує послуги за європейськими стандартами. 

Почесний доктор Крістіан Чернер запропонував своїм коштом забезпечити поїздку до Австрії кільком представникам громади, враховуючи гендерний підхід до формування делегації, щоб переконатись в безпечності такого об’єкта для мешканців прилеглих до нього територій та екології.   

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024