У 2021 році в кав’ярнях зросла виручка і середній чек – дослідження Poster

16 Лютого 2022, 16:58
Кав'ярня 1234
Кав'ярня

Виручка українських кав’ярень у 2021 році зросла на 35% у порівнянні з докризовим 2019 роком (на 33% до 2020 року), а середній чек збільшився на 27% у порівнянні з часом до пандемії (на 12% до 2020-го).

Про це Бізнес.Район дізнався з дослідження сервісу для автоматизації кафе і ресторанів Poster.

Сегмент кафе збільшив виручку на 32% у порівнянні з 2019 роком (на 40% до 2020 року), а середній чек зріс на 28% у порівнянні з часом до пандемії (на 11% до 2020 року).

Виторг пекарень у 2021 році збільшився на 24% проти 2019 року (на 34% до 2020 року), а середній чек піднявся на 23% (на 14% до 2020 року).

Виторг фастфуду у 2021 році збільшився на 33% у порівнянні з 2019 роком (на 32% до 2020 року), середній чек зріс на 29% (на 11% до 2020 року).

Виручка барів за підсумками 2021 року перевищила докризову всього на 4% (плюс 28% до 2020 року). Середній чек зріс на 27% у порівнянні з 2019 роком (на 13% до 2020 року).

Більшість рестораторів пояснюють зростання середнього чека підвищенням цін. У 2020 році річна інфляція становила 5%, а у 2021-му вже вдвічі вище – 10%, що стало найбільшим показником з 2017 року. Це спричинило суттєве подорожчання практично всіх продовольчих товарів на ринку.

Серед ключових проблем року, як і раніше, називають нестабільність через пандемію, кадровий голод, збільшення податкового навантаження, підняття цін, зменшення кількості  відвідувачів, а також так і нескасовану фіскалізацію.

За словами ресторанного консультанта та засновниці агентства BUREAU BUSINESS IDEAS Вікторії Рейнікової, прибуток рестораторів за цей час значно зменшився: до пандемії прийнятною вважалася рентабельність 30%, сьогодні хорошою вважається 10-15 %.

«Оренда, закупівля, собівартість зеленого зерна, зарплати динамічно зростають, а можливість коригувати ціни по ринку досить незначна», – каже експертка.

Довідково: дослідження Poster засноване на неперсоналізованих даних про продаж близько 1000 закладів громадського харчування України, які працювали у 2019-2021 роках.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024