Як зросли ціни на житло у Луцьку через війну

25 Березня 2022, 12:00
Ціни на житло 1385
Ціни на житло

Жителі Києва, Харкова та інших міст винайняли майже все придатне для оренди житло на Західній Україні. Через ажіотаж ціни зросли в середньому на 10–80% від довоєнних.

Про це пише Forbes.

Загалом, до західних областей переїхали щонайменше 2,5 мільйона вимушених переселенців. Саме таку кількість із початку воєнних дій перевезла лише «Укрзалізниця» потягами. 70% із них прямували до Львова, решта до Ужгорода, Чопа, Івано-Франківська, Чернівців та інших міст, розповів Forbes прессекретар «Укрзалізниці» Олександр Шевченко.

І хоча не всі пасажири потягів осіли в містах прибуття, все одно ті, хто залишився, створили ажіотажний попит на житло.

Зокрема в Луцьку ціни на житло зросли на 10–15%.

У Луцьку, судячи з обʼяв на сайтах з нерухомості, можна знайти 74 варіанти житла. Пристойну квартиру з ремонтом тут можна орендувати 170–340 доларів на місяць. Саме такі варіанти запропонувала місцева рієлторка Мар’яна.

В цілому, ціни на оренду в місті зросли не дуже стрімко. Це можна пояснити близькістю Луцька до Білорусі. Є загроза, що з її території можуть зайти ворожі війська. Загалом, знайти житло в цьому місті легше, ніж у інших населених пунктах Західної України.

Але з кожним днем ситуація ускладнюється. До Луцька, в основному, приїхали люди з Києва, Харкова, Запоріжжя та Енергодара, каже голова Волинського регіонального відділення Асоціації рієлторів Ростислав Ганейчук.

«Ми зіштовхуємося з тим, що мало є що запропонувати, але щодня отримуємо інформацію щодо нових квартир», – каже він.

До слова, у Львові відбулося зростання цін на житло на 72%, в Ужгороді – на 46%, в Івано-Франківську ціни зросли на 10–15%, у Чернівцях – на 80%, у Хмельницьку – на 10–15%.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024