Каструля – за 15 хвилин: у Рожищі волонтери налагодили масове виробництво сухих борщів

06 Квітня 2022, 12:39
Каструля борщу за 15 хвилин: у Рожищі налагодили масове виробництво сухих страв 721
Каструля борщу за 15 хвилин: у Рожищі налагодили масове виробництво сухих страв

Усього 15 хвилин знадобиться захисникові ЗСУ чи людині в окупації, аби зготувати каструлю на п'ять порцій смачного українського борщу. Для цього спеціальну суміш треба залити 2,5 літра окропу та вичекати необхідний час, поки страва запариться.

Про усі тонкощі виробництва сухих борщів Район.Рожище розповіла волонтерка Валентина Клімук.

Нині до виробництва страв долучилося вже понад 25 господинь із Рожища та прилеглих сіл. Дівчата забирають продукти додому та сушать їх у спеціальних електричних сушках. Згодом інгредієнти перебивають у чаші блендера та з'єднують у точній пропорції задля смачної, гарячої, корисної та поживної страви.

Як розповіла Валентина, у складі борщу – виключно натуральні продукти та спеції: капуста, морква, буряк, картопля, м'ясо, цибуля, сіль, перець, петрушка, кріп, часник.

Виготовляти сухі борщі у Рожищі запропонувала місцева підприємиця Олена Сус, яка має значний досвід виробництва натуральних пастил. Вона має вдома потужну сушку, яка підходить для обробки м'яса. Тому підготовкою цього інгредієнта для борщу займається лише Олена.

«Суміш ми фасуємо у герметичну, вакуумну упаковку. Якщо вакуум не порушено, то страва може зберігатися протягом року. Якщо мішечок порвався – три місяці», – пояснює волонтерка Валентина Клімук.

За її словами, військові та волонтери дуже позитивно відгукуються про таку гуманітарну допомогу, адже продукт займає мало місця, але дає змогу нагодувати багато людей. Кожна упаковка має спеціальне маркування, де зазначено склад продукту, дату виготовлення, термін зберігання та спосіб приготування.

Волонтери не відмовляються від жодної допомоги, чи то сирі овочі, чи наявність сушки й готовність сушити вдома продукти, чи фінансова участь у справі. Гроші збирають на вакуумні пакети, олію, м'ясо та приправи. Наприклад, пакети для вакууматора вартують понад тисячу гривень.

За закуплені товари волонтери звітуються товарними чеками у соцмережах.

Номер картки для допомоги 5168 7554 3904 1035 (Валентина Клімук). Якщо ви хочете долучитися продуктами чи роботою, телефонуйте 068 108 93 83 (Валентина Клімук).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024