Уряд скасував заборону на експорт великої рогатої худоби, м‘яса та субпродуктів з неї

12 Квітня 2022, 14:42
ВРХ 608
ВРХ

Кабінет Міністрів України скасував заборону на експорт великої рогатої худоби, м‘яса та субпродуктів з неї.

Про це інформує пресслужба міністерства аграрної політики та продовольства України.

Відповідно до постанови Кабміну від 9 квітня 2022 року № 422 вводиться ліцензування на експорт:

  • великої рогатої худоби, живої;
  • м’яса великої рогатої худоби, морожене;
  • м’яса та їстівні м’ясні субпродукти, солоні або в розсолі, сушені або копчені; їстівне борошно з м’яса або м’ясних субпродуктів: м’ясо великої рогатої худоби.

«В Україні є хороші перспективи розвивати як внутрішнє споживання, так і експорт продукції, в тому числі і експорт продукції яловичини з високою доданою вартістю, яка використовується в HoReCa (ресторанах, готелях для приготування), або ВРХ, яка має високий племінний потенціал.

Оскільки внутрішній ринок обмежений, наше виробництво більше ніж внутрішнє споживання, і у нас є певний надлишок – він становить близько 10%, які дійсно можна експортувати», - зазначив перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.

Він додав, що це не просто відкриття експорту, а саме ліцензування, задля того, щоб держава  завжди могла контролювати баланс. Якщо галузь розвивається, і у нас є надлишок – ми дозволяємо експортувати і видаємо ліцензію, якщо бачимо, що внутрішнє споживання зростає і перш за все це потрібно для цілей продовольчої безпеки країни – тоді ліцензія не видається.

«Тому це такий компроміс між критичним покриттям потреб держави в даному аспекті з точки зору продовольчої безпеки, і можливістю для розвитку бізнесу. Якщо з'являються нові ринки, нові ніші, і це не шкодить внутрішній продуктовій безпеці, то це потрібно експортувати, щоб надходила валютна виручка», – підсумував Тарас Висоцький.

Нагадаємо ліцензування залишається обов’язковим для:

  • пшениці і суміші пшениці та жита (меслин);
  • м’яса курей свійських;
  • яєць курей свійських.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024