Як ФОП-військовий сплачує податки за себе

13 Квітня 2022, 17:28
фоп 3283
фоп

Мобілізованих ФОП звільнили від нарахування і сплати ПДФО та єдиного податку, а також від подання звітності.

Звільнення стосується всіх ФОП й осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і діє весь період їх військової служби. Про це Бізнес.Район повідомили в пресслужбі волинських податківців.

Звільнення діє незалежно від наявності найманих працівників.

Підставами для такого звільнення є заява ФОП та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу протягом 10 днів після її демобілізації.

Якщо демобілізований ФОП перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв'язку з виконанням обов'язків під час мобілізації, зазначені документи подають протягом 10 днів по закінченню його лікування (реабілітації).

Мобілізовані ФОП, які не використовують працю найманих працівників, на весь строк військової служби звільняються від нарахування та сплати ЄСВ «за себе» та від подання звітності.

Як бути зі сплатою податків ФОП-військовому, у якого є наймані працівники

У цьому випадку так само діє норма п. 25 підрозд. 10 р. ХХ ПКУ. Якщо працівники продовжують працювати, то ФОП зможе виконати всі свої обов'язки щодо нарахування та сплати податків після повернення з військової служби.

Або ФОП може призначити уповноважену особу, яка і займатиметься нарахуванням ПДФО, ВЗ та ЄСВ на доходи працівників. Суми нарахованих уповноваженою особою податків сплачуються до бюджету демобілізованою фізичною особою – підприємцем протягом 180 календарних днів із першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій.

Водночас в умовах воєнного часу всі суб'єкти господарювання звільнені від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у зв'язку з настанням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених ТПП України.

Факт настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24 лютого 2022 року засвідчено Торгово-промисловою палатою України.

Також протягом дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) штрафні санкції за порушення законодавства з питань РРО також не застосовують.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024