НБУ хоче відмовитися від фіксованого курсу долара

15 Квітня 2022, 15:22
Долари 4311
Долари

Національний банк поступово повернеться до режиму інфляційного таргетування з плаваючим курсоутворенням.

Про це інформує пресслужба Нацбанку.

Фіксація обмінного курсу та збереження адміністративних обмежень на валютні операції залишатимуться важливою передумовою для підтримки макроекономічної стабільності в Україні. Водночас у довготривалій перспективі такі заходи зумовлюють накопичення макроекономічних дисбалансів.

Зважаючи на це, Національний банк прагнутиме до якнайшвидшого повернення до режиму інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом у міру відновлення спроможності валютного ринку до самозбалансування.

Через фіксацію обмінного курсу та валютні обмеження фінансування бюджетного дефіциту Національним банком, яке відбувається в контрольованих обсягах, не чинить суттєвого тиску на цінові процеси.

Однак, з метою мінімізації ризиків для цінової та фінансової стабільності, недопущення ускладнення євроінтеграції та уникнення втрати довіри до центробанку Національний банк і надалі дотримуватиметься позиції, що емісійне фінансування не може бути основним джерелом поповнення бюджету.

Натомість Національний банк підтримуватиме тісну взаємодію з урядом для сприяння залученню фінансування від міжнародних організацій та країн-партнерів, що спрямовуватиметься, зокрема, на вирішення проблем у гуманітарній сфері, відбудову знищеної інфраструктури та відновлення економіки України. 

Це дозволить задовольнити бюджетні потреби та підтримувати достатній обсяг міжнародних резервів.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024