Україна повністю забезпечена продовольством для внутрішніх потреб

24 Квітня 2022, 14:39
Україна забезпечена продовольством 652
Україна забезпечена продовольством

За даними Держстату, зростання споживчих цін в Україні в березні 2022 року прискорилося до 4,5 % з 1,6 % у лютому, 1,3 % – у січні та 0,6 % – у грудні.

Перший заступник міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький назвав основні чинники, які впливають на здорожчання вартості продуктів харчування, та розповів про обсяги внутрішніх резервів продовольства для забезпечення потреб українців, пише Мінагрополітики.

«Найбільше зростання цін на продукти харчування відбулося ще торік – тоді це було пов’язано перш за все зі суттєвим стрибком цін на енергоносії. Певне підвищення цін у березні цього року зумовлене насамперед подорожчанням логістики, адже через воєнні дії розірвали багато ланцюгів поставок. 

Наразі ціни на енергоресурси більш-менш стабільні. Логістичні ланцюги відновлені. Дефіциту сировини немає. Тому за відсутності інших форс-мажорних факторів і без впливу активної фази війни ми не вбачаємо підстав для зростання цін. Навпаки, на певні сезонні продукти вони знизяться», – запевнив Тарас Висоцький.

За даними Мінагрополітики, Україна наразі повністю забезпечена продовольством для внутрішніх потреб.

Минулий рік ми завершили рекордним показником урожаю зернових, зернобобових та олійних культур обсягом у 106 мільйонів тонн.

Аграрії зібрали 86 мільйонів тонн зернових та зернобобових культур та 22,6 мільйона тонн – олійних. У 2020 році в Україні було зібрано 83,8 мільйона тонн основних сільськогосподарських культур з площі 24,1 мільйона гектарів. Зокрема, зернових та зернобобових культур намолотили 65,4 мільйона тонн з площі 15,3 мільйона гектарів.

За даними Державної служби статистики України за 2021 рік індекс сільськогосподарської продукції, порівняно до відповідного періоду попереднього року склав 114,4%.

На кінець маркетингового року 2021/2022 Україна потенційно може вийти на залишки запасів: пшениці –5,6 мільйона тонн, кукурудзи – 6,7 мільйона тонн, гречки – 11 тисяч тонн, проса – 48 тисяч тонн, вівса – 176 тисяч тонн, цукру – 520 тисяч тонн.

«Ми повністю забезпечені для своїх внутрішніх потреб молоком та молокопродуктами, зерновими, зернобобовими та олійними, яйцями, м’ясом та м’ясопродуктами», – наголосив Висоцький.

Нагадаємо, у середньому в 2021 році країна за рахунок власного виробництва Україна задовольняла потребу внутрішнього ринку:

  • в молоці та молокопродуктах на 99,1 %,
  • м’ясі та м’ясопродуктах — на 110,1 %,
  • зерні – на 323,3 %,
  • яйцях — на 125 %,
  • плодах, ягодах і винограді — на 75,9 %,
  • овочах — 104,6 %,
  • олії – споживаємо 7% від загального виробництва.

Нагадаємо, в Україні триває посівна. Вінницька, Волинська, Закарпатська, Кіровоградська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська та Хмельницька області повністю завершили сівбу ярих культур ранньої групи. У загальному результаті майже 70% прогнозованих під ярі культури ранньої групи площ вже засіяно. 

Коментар
24/02/2024 Субота
24.02.2024
23.02.2024