Україна обмежила кількість пунктів пропуску для ввезення авто. СПИСОК

23 Квітня 2022, 18:16
Зміни в розмитненні автівок 34618
Зміни в розмитненні автівок

Через великі черги на пропускних пунктах західного кордону України, які виникли внаслідок скасування митних платежів, українська сторона обмежила кількість пунктів пропуску для ввезення авто.

Зміни вступлять в дію починаючи з 00:00 25 квітня 2022 року. Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм у власному телеграм-каналі.

Ці обмеження ввели, бо оформлення нових транспортних засобів об'єктивно займає багато часу. Через це у величезних чергах цілодобово простоюють волонтери з гуманітарними вантажами – спорядженням для бійців, харчовими продуктами та медикаментами.

Оскільки законодавство Євросоюзу не дозволяє створювати окремі смуги для гуманітарних вантажів, проблему на пунктах пропуску вирішила українська сторона. 

Починаючи з 00:00 25 квітня 2022 року легкові автомобілі, що ввозяться для особистих потреб, будуть оформлятися лише на наступних пунктах пропуску:

  • на ділянці польського кордону «Угринів»«Грушів»«Смільниця», «Устилуг»;
  • на ділянці словацького кордону пункт пропуску «М. Березний»;
  • на ділянці угорського кордону пункти пропуску «Давінкове»«Косіне».

Також Мустафа Найєм висловив особисту думку щодо масового ввезення автівок (і не тільки) в Україну з-за кордону:

«Напевно, загалом це непогано, що наші громадяни настільки оптимістично дивляться на майбутнє, що готові ввозити в країну нові автомобілі. Але є один нюанс.

Наші партнери в Польщі, Словаччині та Румунії злегка здивовані таким активним оновленням автопарку країни, для якої весь світ збирає кошти на гуманітарну допомогу.

Їх, наприклад, шокують промислові масштаби імпорту «для потреб ЗСУ» автомобілів класу «люкс». Для розуміння, за вісім днів після скасування мит до країни було імпортовано 14 300 (!) легкових автомобілів. У тому числі десятки BMW X5, Mercedes-Benz S-Class, Audi Q7 2022 випуску і навіть Cadillac Escalade за 3,1 мільйона гривень.

І це лише автомобілі. Крім цього, за той же період до країни абсолютно законно, без жодних митних платежів завезено «гуманітарної допомоги» у вигляді різних тканин – на 360 мільйонів гривень, мобільних телефонів майже – на 200 мільйонів гривень та інше.

На жаль, деякі наші співгромадяни інтерпретували ініціативу уряду про допомогу волонтерам та армії. Думаю, найближчим часом ми із колегами з міністерства фінансів та митної служби запропонуємо Кабінету міністрів відповідні зміни до нормативної бази, щоб виправити цю ситуацію без шкоди для справжніх волонтерів», – зазначив заступник міністра інфраструктури України.

Читайте також: На Волині за новими правилами розмитнили 1386 автомобілів

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024