Перед пунктом пропуску «Ягодин-Дорогуськ» накопичуються черги з вантажівок

05 Травня 2022, 16:31
Черга вантажівок 923
Черга вантажівок

Перед МАПП «Ягодин-Дорогуськ» накопичуються черги з вантажівок, що перевозять у Європу товари українських виробників. 

Це відбувається через суттєві зміни у структурі експорту, що оформляється Волинською митницею у воєнний час, та додаткову потребу ветсанконтролю сільськогосподарської продукції з польського боку. Про це інформують у Волинській митниці.

Зокрема, з початку року до 24 лютого в зоні діяльності митниці було здійснено 6038 митних оформлень експорту. В основному вивозились: оброблені лісоматеріали, плити ДВП, меблі та їх частини, продукція обробної промисловості, соєві боби та жито. Після введення воєнного стану уже оформлено 8015 декларацій. Основним товаром стали: кукурудза, насіння свиріпи, ріпаку, макухи, соєві боби, соняшникова олія, плоди та горіхи, оброблені лісоматеріали.

З початку року через пункти пропуску в зоні діяльності митниці вивезено понад 107 тисяч тонн зернових культур митною вартістю понад 830 млн грн. З них: майже 102 тис тонн кукурудзи, понад 3 тис тонн жита, майже 1 тонну - вівса, майже по пів тисячі тонн пшениці та проса. 

Зауважимо, що експортне мито під час вивезення таких товарів не справляється, а відповідно до Постанови Кабміну №207 від 05.03.2022 на експорт пшениці повинна бути відповідна ліцензія.

Для підтримки експортного потенціалу вітчизняних товаровиробників Держмитслужбою спрощено процедуру видачі сертифікатів з перевезення EUR.1. За умови наявності цього сертифіката при імпорті в Європейському Союзі товари звільняються від сплати ввізного мита, що дозволяє українському бізнесу бути конкурентоспроможним на зовнішніх ринках.

Від часу запровадження воєнного стану в Україні Волинська митниця уже видала майже 2,5 тисячі сертифікатів з перевезення EUR.1. У разі виникнення проблемних питань, пов’язаних з цим, експортерам слід звертатися до фахівців профільного підрозділу Держмитслужби за номером телефону (096) 133-22-79.

Станом на 5 травня черга вантажівок перед пунктом пропуску простягається на близько 15 кілометрів.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024