Бюджети волинських громад за чотири місяці: важливі нюанси

10 Травня 2022, 12:27
Бюджети громад 979
Бюджети громад

Попри задовільні показники виконання власних доходів місцевих бюджетів тергромад Волинської області в цілому на 107,2% при позитивній динаміці 115,6% структурні зміни податкових взаємовідносин воєнного періоду у квітні мали суттєву тенденцію до посилення негативного впливу на виконання місцевих бюджетів їх загальні показники області так і значної частини бюджетів територіальних громад, в порівнянні з першим кварталом.

Про це розповів консультант з місцевих фінансів Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Гром.

Позитивні результати в цілому утримуються, як і у березні, за рахунок збільшення у рази надходжень податку з доходів фізичних осіб (далі ПДФО ред.) з грошового утримання військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу.

Причому із загальної суми 144,1 мільйона гривень (112,8%) лише п’ять громад (Володимир-Волинська, Ковельська і Ківерцівська міські, Шацька селищна та Боратинська сільська) мають перевиконання 103,6 мільйона гривень або 72% загальної суми додаткових надходжень. Це при тому, що у Володимир-Волинській міській та Шацькій селищній громадах динаміка надходжень з ПДФО зросла більше як у два рази.

На загальному позитивному фоні виконання власних доходів суттєво погіршується виконання і динаміка надходжень власних доходів, за мінусом ПДФО. Станом на травень зазначені надходження мають динаміку до зниження – 98,07%. Тоді як станом на квітень вона була 102,61%.

Як результат, 17 бюджетів (третина загальної кількості) недовиконана за помісячними бюджетними призначеннями усіх власних доходів на загальну суму 28,9 мільйона гривень, у тому числі ПДФО – 11 громад на 8,3 мільйона гривень. У 10 громадах спостерігається негативна динаміка усіх надходжень власних доходів.

Збільшуються втрати акцизного податку як від реалізації пального (43,5 мільйона гривень) так і роздрібної торгівлі підакцизними товарами (6,1 мільйона гривень), рентної плати за використання лісових ресурсів (5,8 мільйона гривень), надходжень від майна (4 мільйони гривень) та інших.

Загалом поточна ситуація з виконанням місцевих бюджетів значної частини територіальних громад вимагає поглибленого структурного аналізу та встановлення причин недоплат запланованих місцевими радами доходів їх співвідношення та вплив на видатки і вжиття невідкладних заходів з організаційної  роботи із платниками щодо стану платіжної дисципліни та повноти оподаткування відповідно до чинного законодавства.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024