В Україні через війну ще більше здорожчають продукти харчування

16 Травня 2022, 18:00
Продукти харчування 1022
Продукти харчування

Через війну в Україні ціни на зерно, олію та ряд інших продуктів будуть рости.

За останні два місяці – на 30-40%, залежно від виду зерна. На думку президента української зернової асоціації Миколи Горбачова, зростання продовжиться. Про це йдеться на сторінці ВолиньPost.

За його словами, найбільше зростає в ціні пшениця і кукурудза.

«Це традиційні експортні продукти, які надходили з України. Кукурудза використовується для виробництва комбікормів, і зростання цін на неї призводить до подорожчання м'яса. А з пшениці печуть хліб. Можна очікувати істотного підвищення цін на хліб і на всі продукти харчування тваринного походження», – заявив Горбачов.

Експерт також зазначив, що на міжнародному ринку спостерігатиметься суттєвий дефіцит соняшникової олії.

«Україна – це ще найбільший у світі експортер соняшникової олії. Зараз у нас зупинилася більшість екстракційних заводів, тому що практично 98% олії йшло через порти. Йде істотне зростання цін на олію в тому числі», – продовжує розповідати президент української зернової асоціації.

Наші міжнародні партнери намагаються нам допомогти, адже розуміють яку загрозу несе дефіцит продовольства на глобальному ринку, а також важливість експорту зерна для економіки України.

ЄС розробляє свій план з підтримки експорту українського зерна, який покликаний ліквідувати бюрократичні та технічні проблеми, що виникають на кордоні з країнами ЄС при експорті зерна з України.

Також Канада і США заявили, що працюють над тим, щоб повернути українське зерно на світовий ринок.

Читайте також: 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024