З початку року в Закарпатській області зменшився податковий борг

29 Травня 2022, 17:12
Фото ілюстративне 651
Фото ілюстративне

Від початку року до загального фонду місцевих бюджетів Закарпатської області без урахування трансферів надійшло 2 278,6 мільйона гривень.

Про це розповіла консультантка з бюджетних питань Асоціації міст України в Закарпатській області Юлія Траньович, – інформують Новини Закарпаття.

За словами жінки починаючи з квітня очікувалось поступове зменшення динаміки бюджетних надходжень. Причиною цього мали бути прийняті державою податкові пільги на період воєнного стану. Зокрема, в квітні вже не надходив до бюджетів територіальних громад акцизний податок з пального. Тим не менше, аналізуючи результати 4 місяців відсоток виконання плану збільшився з 109,4% станом на 1 квітня до 110,5% на 1 травня, а показник відношення до відповідного періоду минулого року зріс з 118,5% до 120,6% відповідно.

На рівень надходжень певною мірою вплинуло погашення податкового боргу. Це спільне досягнення і платників податків, і податкової служби, і органів місцевого самоврядування. Таким чином, з 1 січня по 1 травня 2022 року податковий борг до місцевих бюджетів області зменшився на 551 млн грн або в 2,7 рази – з 882 млн грн до 331 млн грн. Найбільший за обсягом податковий борг погасили до бюджетів Ужгородської (106 млн грн), Мукачівської (78 млн грн), Великоберезнянської (31 млн грн), Холмківської (29 млн грн), Чопської (28 млн грн), Хустської (23 млн грн), Солотвинської (21 млн грн), Верхньокоропецької (20 млн грн) та Чинадіївської (18 млн грн) територіальних громад.

У цих же громадах станом на 1 травня ще залишився найбільший за обсягом податковий борг: Ужгородська (71 млн грн), Мукачівська (48 млн грн), Великоберезнянська (16 млн грн), Чопська (15 млн грн), Холмківська (14 млн грн), Хустська (13 млн грн), Солотвинська (11 млн грн), Верхньокоропецька (10 млн грн), Чинадіївська (10 млн грн) територіальні громади.

З 331 млн грн податкового боргу, що залишився на 1 травня, найбільшу частку займає борг по сплаті податку на майно – 47%, ПДФО – 20%, єдиному податку – 12%, та акцизному податку з роздрібного продажу підакцизних товарів – 12%.

Незважаючи на позитивну динаміку щодо погашення податкового боргу, ситуація залишається напруженою. Представники територіальних громад зауважують, що значна кількість підприємців скористалась можливістю зменшити чи не сплачувати податки, незважаючи на те, що в області не ведуться бойові дії. Тобто склалась ситуація, коли через збільшення чисельності населення за рахунок внутрішньо переміщених осіб обсяги реалізації товарів широкого вжитку, надання послуг більшості підприємців зросли, їхня фінансова спроможність зміцнилась, а податки вони сплачують менші, або взагалі не сплачують, «бо дозволили».

Тому потрібні або зміни до законодавства щодо уточнення пільг тільки для окупованих територій та територій, де ведуться активні бойові дії (як це прийнято для плати за землю або виплати допомоги для ВПО), або надавати пільги за рішенням органів місцевого самоврядування, або здійснювати активну інформаційну роботу з підприємцями, та роз’яснювати – на що зараз необхідні бюджетні кошти, та що залежить від сплати ними податків.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024