Як працює Волинський обласний центр зайнятості в умовах війни: результати роботи

18 Червня 2022, 09:37
Роман Романюк 486
Роман Романюк

З початку активної фази війни на ринку праці склалася не проста ситуація. Однак, навіть попри невизначеність та страх, 24 лютого Волинський обласний центр зайнятості працював, а роботодавці навіть подавали вакансії.

Про це розповів його директор Роман Романюк під час Волинського обласного координаційного комітету сприяння зайнятості у ПрАТ «СКФ Україна», доповідаючи про роботу в умовах воєнного стану. За його словами, у кожного зараз свій фронт і наш – це розвиток економіки.

Зараз уже видно, що ситуація в регіоні налагоджується, а бізнес потроху стає на ноги або переформовується. Про це свідчить і збільшення кількості вакансій, адже якщо 24 лютого їх було пів сотні, то зараз уже понад вісімсот.

Статус безробітних станом на 1 червня отримало 8 255 людей. Роман Романюк наголосив, що вчасно надходить і допомога по безробіттю. Зокрема, її отримали вже за травень.

Активний напрямок роботи – працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Власне, зараз діє чимало змін до законодавства.

«Часто люди приходили до нас, але на цей момент були працевлаштовані у своїх регіонах. Відтепер вони можуть розірвати трудові відносини, тобто звільнитися, подавши заяву до центру зайнятості. І вже наступного дня стати на облік та отримати статус безробітного», – наголосив Роман Романюк.

До слова, за воєнний період на Волині в службу звернулися вже понад півтори тисячі переселенців, які шукають роботу.

Ще одна важлива програма – підтримка підприємців, які працевлаштовують людей з регіонів, де йдуть бойові дії. Вони мають право отримувати протягом двох місяців по 6 500 гривень за кожного ВПО. Скористалися цією допомогою вже 113 роботодавців, які взяли на роботу 171 переселенця.

Також під час засідання йшлося про важливість перекваліфікації людей, адже тепер велика потреба у робітничих кадрах. Зокрема, Роман Романюк розповів про те, що зараз навчається група трактористів категорії «Е1», «Е2», які зможуть працювати на навантажувачах. Ця спеціальність дуже потрібна для відбудови деокупованих міст.

На завершення керівник центру зайнятості зазначив, що готується ще низка нововведень. Зокрема, про залучення безробітних до громадських та суспільно корисних робіт. Тож він попрохав обласну владу підготувати пропозиції щодо того, де та які потрібні будуть працівники.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024