Лучанин продавав автівки з-за кордону як гуманітарку: суд арештував кросовери

06 Липня 2022, 12:00
Суд арештував авто 690
Суд арештував авто

Кропивницький апеляційний суд скасував постанову судді Ленінського райсуду Леоніда Плохотніченка та постановив нову, якою арештував три кросовери, що фігурують у кримінальному провадженні про ймовірну торгівлю гуманітаркою.

Про це йдеться в ухвалі суду від 13 червня, пише «Гречка».

За версією слідства, двоє чоловіків, один із яких родом з Луцька Волинської області, інший – Березянків Житомирської області, систематично продають автівки, одержані з-за кордону як гуманітарна допомога.

При цьому машини відповідним чином переміщенні і задекларовані на митному кордоні. Гуманітарку на колесах нібито оформлювали на громадську організацію «ВОСК «ОТАМАН», яку очолює один з фігурантів.

Згідно з показами свідка, від волонтера у Луцьку він дізнався, що місцевий житель здійснює продаж завезених євроблях і через вказану громадську організацію одну з таких автівок продали фермеру з Кіровоградської області.

У спілкуванні зі згаданим чоловіком свідок дізнався, що в наявності три автівки Hyundai SantaFE, KIA Sorento та Volkswagen Touran, які можна придбати через громадську організацію, яку очолює житель Луцька. Озвучена вартість машин – від 3 500 до 4 500 доларів.

У Кропивницькому на парковці «Епіцентру» під час огляду машин фігурантів затримали. Під час обшуку вилучили телефони, гроші, реєстраційні документи на автівки та акти прийому-передачі безоплатної гуманітарної (благодійної) допомоги. Також обшукали квартиру, де знайшли айфон та патрони несмертельної дії.

Ленінський райсуд, який розглядав клопотання про арешт речових доказів не дозволив арештувати ці автівки через порушення КПК при проведенні огляду місця події і задовольнив клопотання лише щодо майна, вилученого у квартирі. Прокурори оскаржили цю ухвалу.

Апеляційний суд задовольнив скаргу та вказав, що висновок про процесуальні порушення є передчасним і все з’ясовуватиметься при розгляді справи по суті. Суд погодився, що вказані авто є речовими доказами, у справі ведуться слідчі дії й арештував автівки.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ГО Волинський обласний спортивний клуб «Отаман» очолює Сергій Павлович Поліщук з Луцька. Людина з такими ж прізвищем та ініціалами очолювала у Луцьку однойменний із назвою ГО спортклуб.

Місцеві ЗМІ повідомляли, що чоловік є підозрюваним у справі побиття місцевого жителя та вимагання із нього коштів.

Кіровоградська обласна прокуратура поінформувала, що 35-річному жителю Волинської області повідомили про підозру за фактом незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги – легкових авто Volkswagen Touran, Hyundai Santa FE та KIA Sorento.

Його дії кваліфіковані за ч. 3 ст. 201-2 КК (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги).

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не доведуть в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024