Культурна спадщина: скільки на Волині коштує молодий червоний борщ з вишнями

06 Липня 2022, 21:27
Молодий червоний борщ з вишнями 2174
Молодий червоний борщ з вишнями

На засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО культуру приготування українського борщу внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони. Тобто культурно збагатитися можна, саме готуючи борщ, а не споживаючи його.

Бізнес.Район вирішив підрахувати іншу сторону борщу – матеріальну.

Ми приготували традиційну українську страву, використовуючи локальні продукти нового врожаю. Це: буряк, картопля, морква, цибуля, капуста, часник, зелень, м'ясо, сало, томатна паста, сметана та вишні. Для обрахунку використовували вартість ваги відповідного продукту. 

Варили чотирилітрову каструлю борщу – на два дні для середньостатистичної родини з чотирьох людей.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко відзначив, що борщ відрізняється залежно від локальних продуктів. Дійсно, десь додають кислі яблука, десь – вишні, варять з капустою або без. Кожна із цих традицій – тепер під охороною ЮНЕСКО.

«Борщ – це елемент об’єднання та національної ідентифікації всіх українців. Кожна родина у всіх регіонах нашої країни має свій рецепт приготування цієї страви. Відрізняються й локальні продукти. Та, однозначно, борщ має асоціюватись виключно з Україною. Бо саме тут його почали готувати сотні років тому і до сьогодні готують найкраще. Відтепер український борщ — офіційно під захистом ЮНЕСКО. Ніхто не має права привласнювати наше», — зазначив Ткаченко.

Міністерство культури та Міністерство закордонних справ приєдналися до ініціативи кулінарних експертів Євгена Клопотенка та Марини Соботюк та спільними зусиллями домоглися включення української страви до охоронного списку ЮНЕСКО.

До слова, у Рожищі волонтери налагодили масове виробництво сухих борщів для ЗСУ.

Ціни молодих волинських продуктів на борщ станом на перший тиждень липня:

  • буряк – 30 гривень за кілограм;
  • картопля – 30 гривень за кілограм;
  • цибуля – 25 гривень за кілограм;
  • морква – 32 гривні за кілограм;
  • капуста – 36 гривень за кілограм;
  • вишні – 10 гривень за кілограм;
  • часник – 110 гривень за кілограм;
  • м'ясо – 120 гривень за кілограм;
  • сало – 90 гривень за кілограм;
  • сметана – 38 гривень за 400 мл;
  • томатна паста – 40 гривень за 500 мл.

Після зважування й обрахунку вартості кожного з інгредієнтів, ми визначили фінальну вартість чотирилітрової каструлі українського червоного борщу з продуктів нового врожаю. Обійдеться таке задоволення у 122 гривні.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024