В Україні легалізували працю фрілансерів

20 Липня 2022, 13:00
Фріланс 636
Фріланс

Тепер працівники, яких залучають до виконання непостійних, але повторюваних робіт, потреба у яких час від часу виникає у роботодавців, зможуть офіційно оформити трудові відносини.

Таким чином, зокрема, створюються умови для легалізації праці фрілансерів, що гарантуватиме додержання їхніх трудових прав. Про це інформує Міністерство економіки України.

Відповідний законопроєкт ухвалив парламент, його спрямували на підпис президенту.

Закон вводить нову особливу форму трудового договору – трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Це аналог зарубіжного «zero hours contract», який застосовується, зокрема, у Великобританії, Бельгії, Нідерландах, Угорщині.

Один роботодавець зможе укладати такі трудові договори в кількості, що не будуть перевищувати 10% трудових договорів на його підприємстві.

При цьому, на відміну від звичного «zero hours contract», національний закон гарантує мінімальну тривалість оплачуваного робочого часу (32 години) працівника, незалежно від фактичної зайнятості протягом такого гарантійного періоду. Це убезпечує працівника від потенційних зловживань.

В трудовому договорі з нефіксованим робочим часом пропишуть спосіб та строки повідомлення працівника про наявність роботи, повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи, інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

Зарплату працівник буде отримувати за фактично відпрацьований час.

При цьому фрілансер одночасно зможе працювати й на іншого роботодавця, що створює додаткові можливості для заробітку. Одночасно працівник матиме базові соціальні гарантії – лікарняні та відпустки.

Запропоновані новації узгоджуються з міжнародною практикою та нормами законодавства ЄС про прозорі та передбачувані умови праці.

Водночас реалізація закону про роботу фрілансерів допоможе мінімізувати безробіття і сприятиме найму на роботу фахівців, яких потребує бізнес.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024