Коли і де можна придбати пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина»

22 Липня 2022, 11:39
Монети 33606
Монети

Національний банк України нещодавно ввів у обіг пам’ятну монету «Ой у лузі червона калина». Це – друга монета в серії «Безсмертна моя Україно», започаткована під час повномасштабної війни рф проти України.

Про це інформує пресслужба НБУ.

Який тираж цих монет надійде у продаж?

Загалом НБУ планує відкарбувати протягом 2022-2023 років до 5 тисяч срібних та до 250 тисяч нейзильберових пам’ятних монет «Ой у лузі червона калина».

Це досить значний тираж, тож з часом придбати ці монети зможуть багато українців та людей, які підтримують Україну.

«У 2022 році буде відкарбовано 2,5 тисячі срібних монет. Також спочатку цьогоріч ми планували  відкарбувати 75 тисяч монет із нейзильберу (в сувенірній упаковці), проте зараз разом із Банкнотно-монетним двором НБУ ми вирішуємо питання збільшення цьогорічного тиражу та плануємо якомога швидше розпочати його карбування», – йдеться в повідомленні НБУ.

Перша частина монет – 25 тисячі штук із нейзильберу – вже виготовлена.

Коли і де можна буде їх придбати?

Реалізацію здійснюватимуть банки-дистриб’ютори Національного банку:

  • УКРГАЗБАНК;
  • РАДАБАНК;
  • ТАСКОМБАНК;
  • ПриватБанк.

Відвантаження монет банкам-дистриб’юторам відбуватиметься кількома етапами.

РАДАБАНК та ТАСКОМБАНК вже отримали належні їм партії монет, УКРГАЗБАНК та ПриватБанк отримали від 21 липня.

Зауважують, що через дію воєнного стану банкам потрібен буде певний час для перевезення нумізматичної продукції до регіонів України, бо, на жаль, логістика під час війни є складною й тривалою в часі.

«Водночас, як проінформували нас банки-дистриб’ютори, детальна інформація про продаж монет постійно оновлюватиметься на їхніх інформаційних майданчиках – сайтах або в соцмережах», – кажуть в НБУ.

Отже, наразі є така інформація:

РАДАБАНК – вже наприкінці тижня монети можна буде придбати у відділеннях цього банку в Києві:  https://cutt.ly/7L0AMd5

Орієнтовно з 22 до 25 липня монета з’явиться у відділеннях банку в Тернополі й Хмельницькому; наприкінці липня – на початку серпня – у Дніпрі, Львові, Запоріжжі, Одесі, Кривому Розі, Вінниці, Черкасах.

ТАСКОМБАНК – із 21 липня монети можна буде придбати в чотирьох відділеннях цього банку в Києві, а також у Дніпрі та Запоріжжі: https://cutt.ly/gL0A4hz

Орієнтовно з 25 липня монета також з’явиться у відділеннях банку в Умані, Білій Церкві, Львові, Житомирі; з 26 липня – у Вінниці;  наприкінці липня – на початку серпня – у Полтаві, Харкові, Хмельницькому, Чернівцях.

УКРГАЗБАНК – із 21 липня монети можна буде придбати в чотирьох відділеннях цього банку в Києві.

ПриватБанк – повідомлятиме про графік продажів після отримання монет.

Важливо також розуміти, що в умовах війни пам’ятні монети карбуватимуться поступово. Хто не встигне придбати їх зараз, обов’язково зможе зробити це трішки пізніше – в міру надходжень монет до банків-дистриб’юторів.

Коли запрацює інтернет-магазин?

Наразі для НБУ мережа банків-дистриб’юторів – це єдиний канал реалізації нумізматичної продукції НБУ.

«Але ми не залишаємо осторонь жодного вашого клопотання та докладаємо максимум зусиль, щоб активізувати роботу і щодо інших каналів. Водночас ми не відкидаємо завдання якнайшвидше запустити наш е-канал із продажу монет, бо розуміємо, що багато нумізматів у віддалених куточках України чекають на відновлення роботи інтернет-магазину.

З початком повномасштабної війни ми були вимушені тимчасово призупинити роботу над цим проєктом, але наразі ця робота вже відновлена», – наголошують в НБУ.

Крім того, банки-дистриб’ютори розглядають питання щодо можливості створення власних е-каналів із реалізації нумізматичної продукції, про що також буде інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024