Нацбанк ввів в обіг нову пам’ятну монету «Єлизавета Ярославна»

29 Липня 2022, 17:00
Пам'ятна монета  «Єлизавета Ярославна» 1832
Пам'ятна монета «Єлизавета Ярославна»

Національний банк 28 липня ввів в обіг нову пам’ятну монету «Єлизавета Ярославна». Вона продовжує серію «Видатні особистості України».

Монета присвячена княжні Єлизаветі, старшій доньці київського великого князя Ярослава Мудрого. Про це інформує пресслужба НБУ.

П’ять цікавих фактів про княжну та присвячену їй монету:

  • Єлизавета у 1044 вийшла заміж за Гаральда Суворого (конунг Норвегії у 1046 1066 роках). Він закохався у княжну під час своїх перших відвідин Києва і, здобувши славу та скарби, повернувся за нею. Після загибелі Гаральда в битві Єлизавета Ярославна вдруге вийшла заміж – за короля Данії Свена ІІ Естрідсена.
  • У давньоруських джерелах немає згадок про Єлизавету Ярославну, але безліч відомостей про неї містять ісландські королівські саги, західні хроніки й вірші («віси») самого Гаральда, які він складав на честь дочки Ярослава «із золотою гривною».
  • Ця пам’ятна монета 168-ма в серії «Видатні особистості України».
  • Під час конкурсу ескізів для монети представили шість концепцій. Перемогу здобув дизайн київських художників групи «АртТРіум»  Володимира Тарана та братів-близнюків Олександра й Сергія Харуків. Вони створили дизайни для майже 400 українських пам’ятних монет,  а також  активно працюють у сфері української філателії.
  • Мотиви монети імітують різьбу по дереву, характерну для середньовіччя Скандинавії (зокрема Норвегії). За взірці взято декор порталів деяких скандинавських церков. Орнамент, що розміщений у центрі монети у вигляді тризуба, характерний для середньовічної Київської Русі. Він підкреслює подібність і спорідненість декоративного мистецтва Скандинавії та Київської держави.

Читайте також: Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету «Чорнобиль. Відродження. Ведмідь бурий»

 

Як виглядає пам’ятна монета?

На аверсі монети зображений орнамент із вплетеним тризубом, що прикрашає залізну сокиру X–XIII ст., та орнаменти, характерні для середньовічних Скандинавії та Київської держави.

На реверсі – стилізований образ Єлизавети Ярославни на тлі сцен, що ілюструють військові та поетичні таланти її першого чоловіка – норвезького короля Гаральда Суворого.

Монета виготовлена з нейзильберу, номіналом 2 гривні.

Її тираж – 30 тисяч штук. Вартість –  56 гривень.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024