Волинські громади працюють над працевлаштуванням переселенців

05 Серпня 2022, 12:31
Працевлаштування 555
Працевлаштування

У західні області України переїхала велика кількість внутрішньо переміщених осіб. У територіальних громадах допомагають вимушеним переселенцям соціалізуватися, а ті готові там працевлаштуватися. Про особливості працевлаштування внутрішньо переміщених осіб говорили на інформаційній сесії для представників громад Волині. Захід організували у регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Волинській області.

З фахівцями громад працювали Наталія Баланюк, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Миколаївській області та Оксана Швець, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Івано-Франківській області.

«У ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» зазначається, що для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи забезпечується реалізація прав на зайнятість та інші види державної підтримки. Перереєстрація безробітних, яких у подальшому було зареєстровано як внутрішньо переміщені особи, здійснюється державною службою зайнятості за місцем перебування фактичного проживання особи», – розповіла Наталія Баланюк.

За словами експертки, рішення про надання статусу безробітного або відмову в наданні такого статусу приймається центром зайнятості не пізніше сьомого календарного дня з дня подання особою.

«Призначення допомоги по безробіттю внутрішньо переміщеним особам, які не мають документів про періоди страхового стажу, трудової діяльності чи заробітну плату, здійснюється на підставі відомостей, наявних у державних реєстрах. До отримання таких відомостей, допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі, а загальна тривалість виплати такої допомоги не може перевищувати 180 календарних днів», – додала експертка.

Оксана Швець ознайомила учасників інформаційної сесії із порядком надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Також експертка розповіла про можливості для ВПО у започаткуванні власної справи, включаючи відкриття ФОП або перереєстрацію бізнесу. Експертка розповіла про основні грантові програми, якими можуть скористатися переселенці для розвитку свого бізнесу.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024