Падіння ВВП до кінця 2022 року уповільниться

11 Вересня 2022, 15:26
Падіння темпів ВВП 785
Падіння темпів ВВП

Міністерство економіки України прогнозує уповільнення падіння темпів ВВП в 2022 році до 33,2%. Це підтверджується тенденціями, що спостерігалися в другому кварталі та серпні поточного року.

Про це інформує пресслужба Міністерства.

Держстат оприлюднив дані, згідно з якими зниження ВВП у ІІ кварталі 2022 року становило 37,2% (у порівнянні з ІІ кварталом 2021 року), що менше за попередні оцінки Мінекономіки (40,6%).

В серпні ж, за даними Мінекономіки, показник валового внутрішнього продукту нижче минулорічного орієнтовно на 35%. Тобто, як бачимо, темпи падіння ВВП сповільнюються.

На макропоказники серпня позитивно вплинули часткове розблокування зернового експорту з портів Великої Одеси до країн ЄС, а також пришвидшення темпів та обсягів збору зернових на підконтрольній Україні території. Станом на кінець серпня зібрали 25,3 мільйона тонн урожаю.

«За підсумком 2022 року розраховуємо на уповільнення падіння ВВП до 33,2%. При формуванні державного бюджету на 2023 рік будемо виходити з консервативного сценарію розвитку подій, що дозволить державі знизити бюджетні ризики і повною мірою виконати усі свої зобов’язання перед громадянами», – коментує ситуацію міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Спостерігається покращення очікувань бізнесу щодо перспектив своєї економічної діяльності: індекс очікувань ділової активності (ІОДА) в серпні становив 44,1 проти 43,6 у липні.

Налагодження логістичних ланцюгів імпорту нафтопродуктів та диверсифікація постачальників стабілізували ціни на пальне, що знизило інфляційний тиск на економіку на тлі падіння зовнішніх цін, особливо на енергоносії та продовольство.

В серпні Україна отримала значний обсяг міжнародної допомоги – 4,6 мільярда доларів, у тому числі 3 мільярди доларів грантових коштів від США через Світовий Банк. Це в найближчій перспективі дозволяє забезпечити макроекономічну стабільність та покриття воєнних витрат й зниження бюджетного дефіциту.

Урядові програми підтримки бізнесу – «Доступні кредити 5-7-9», «єРобота», «Релокація підприємств» – допомагають економіці адаптуватися до реалій війни та поступово відновлювати роботу підприємств.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024