П’ять мільйонів на виконання експортного контракту: досвід рівненської компанії «Eskada-М»

11 Вересня 2022, 17:44
П’ять мільйонів на виконання експортного контракту: досвід компанії «Eskada-М» 1285
П’ять мільйонів на виконання експортного контракту: досвід компанії «Eskada-М»

Фінансова директорка рівненської компанії «Eskada-М» Вікторія Руда поділилася досвідом участі у програмі портфельного страхування експортних контрактів, яку реалізує Експортно-кредитне агентство (ЕКА) спільно з трьома державними банками  – «Ощадбанк», «Укргазбанк» та «Укрексімбанк»

Виступ представниці компанії відбувся в рамках воркшопу  «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку», який організувала для підприємців Волині Волинська Торгово-промислова палата спільно з Експортно-кредитним агентством за підтримки програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Як отримати передекспортне фінансування: практичні поради 

«Eskada-М» – деревообробне підприємство. На ринку України – понад 15 років. Приблизно, 50%  продукції підприємство експортує.

«Дізнавшись про програму ми зрозуміли, що зможемо отримати додаткове фінансування. Для нас це було дуже актуально, бо наша компанія активно розвивається», – розповіла Вікторія Руда.

Компанія давно співпрацює з «Укргазбанком» і має позитивну кредитну історію. Тому, за словами фінансової директорки, було досить легко отримати погодження на участь в програмі доступного передекспортного фінансування.

Порада для новачків:  якщо компанія-експортер має позитивну фінзвітність, професійних фінансистів, або бухгалтерів, тоді буде не складно подати документи, щоб отримати погодження за цією програмою.

«Кваліфіковані працівники банку нам дуже допомогли. Упродовж трьох тижнів ми пройшли всі процедури від заявки на кредит до його погодження та видачі»,  –зауважує Вікторія Руда.

Що потрібно, аби взяти участь у програмі

«Ми зверталися до банку через електронну пошту. Хоча, зараз заявку можна також через додаток Дія.Бізнес. Можливо, для тих клієнтів, які не співпрацювали з «Ощадбанком», «Укргазбанком» чи «Укрексімбанком», через портал навіть буде простіше.  Після того як вашу заявку візьмуть у роботу співробітники обраного вами банку, будьте готові надати  звіти про фінансові результати компанії, експортний контракт. Це чималий шмат роботи», – звертає увагу Вікторія Руда.

Вона каже, що часто клієнтів відлякує саме цей момент, адже підготовка документів  займає багато часу, і тут потрібен високий професіоналізм працівників фінансового сектору. 

«Після подачі усіх необхідних документів, банк повідомить про можливу дату підписання кредитного договору. Після того, коли кредитний договір підписаний, клієнт оплачує комісію банку в сумі 1 % від суми кредиту та 0,5% від суми позики вносить як гарантований платіж за кредитом.  Це відносно недорого», – ділиться досвідом Вікторія. 

Сума та вартість кредиту 

«Наразі відсоткова ставка за нашим кредитом складає нуль відсотків річних. В контракті прописано, що 0% по ставці буде впродовж дії військового стану та упродовж місяця після його завершення. Після цього вона складе 5%. В нашому випадку 80% за контрактом гарантує Експортно-кредитне агентство. Ми взяли перший кредит на суму 5 мільйонів гривень. Зараз плануємо другу позику», –зазначає спікерка.

За словами Вікторії Рудої, завдяки програмі фінансової підтримки експортерів компанія сьогодні впевнено збільшує свою присутність на іноземних ринках, зокрема на сусідньому польському ринку. 

«До нас уже приїжджали наші польські партнери, аби подивитися, як у нас налагоджена робота. І вони готові з нами працювати», – відзначила фінансова директорка. 

Важливо, що кредит на виконання експортного контракту на пільгових умовах програми доступного передекспортного фінансування можна отримувати як у гривні, так і в валюті контракту. 

Як відзначила фінансова директорка, компанія брала позику в гривні, щоб вберегти бізнес від ризиків курсових коливань.  

Ще за словами Вікторії Рудої, важливо звернути увагу, що хоча забезпеченням за кредитом виступає страховий поліс ЕКА, майнові права за експортним контрактом за умовами програми передаються позикодавцю.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024