Україна повністю забезпечує внутрішній ринок м’ясної продукції та готова розширювати експорт

17 Вересня 2022, 11:28
Курятина 342
Курятина

В Україні проаналізували стан ринку м’яса та м’ясних продуктів та динаміку довоєнних та післявоєнних продажів.

Про це інформує Міністерство аграрної політики та продовольства України.

14 вересня відбувся всеукраїнський м’ясний форум MEAT FORUM-2022, який зібрав учасників ринку – представників великих компаній, які займаються вирощуванням м’яса, переробників, представників ритейлу.

Участь взяли й профільні експерти Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Під час зустрічі також обговорили ситуацію на ринку м’яса у поточному році, чинники впливу на цінову політику, тенденції розвитку та трансформації галузі, канали збуту та логістику в умовах війни, а також окреслили проблемні моменти та шляхи їх вирішення.

«Вдячна учасникам ринку за те, що продовжують працювати в таких складних умовах, забезпечують продовольчу безпеку держави, забезпечують виробництво м’ясних продуктів. На сьогодні фонд споживання м’яса й м’ясопродуктів цілком забезпечує потреби внутрішнього ринку й має можливості забезпечувати експортний попит. Це переважно за рахунок м’яса птиці», – зазначила заступниця директора департаменту аграрного розвитку – начальниця управління тваринництва та племінної справи Мінагрополітики Олена Дадус.

За її словами, споживання на душу населення забезпечується на рівні 52 кілограми м’яса на одну людину на рік. Цей показник співставний з минулим роком в довоєнний час.

 

Зараз на ринку спостерігаються нові тенденції. Вперше ми маємо позитивне експортне сальдо. Тобто у грошовому виразі, експортовано продукції на більшу вартість, ніж імпортовано.

Змінилася тенденція і в структурі. Якщо раніше майже половина поголів’я тварин утримували домогосподарства, то зараз реалізація на забій худоби та птиці у живій масі на 68% забезпечується сільськогосподарськими підприємствами.

«Наразі ми спостерігаємо, що між видами продукції є певне заміщення: більш дорогі види продукції заміщують доступніші. Половина з 2 мільйонів тонн загального фонду споживання м’яса – це птиця, свинина становить 37 відсотків фонду споживання, яловичина – 13 відсотків», – наголосила Олена Дадус.

Сьогодні в Україні за спостереженнями експертів та інформацією учасників ринку переробні підприємства переорієнтовуються – збільшують частку у готовій продукції м’яса птиці, зокрема це стосується м’ясних консервів.

Як зазначила Олена Дадус, наразі є кілька завдань для переробної галузі – забезпечити внутрішній ринок, надати населенню України можливість споживати в достатній кількості й за доступною ціною продукцію, в тому числі і м’ясну. Переробний бізнес зацікавлений у виході на зовнішні ринки. Є попит на українську продукцію і можливості її постачати.

Окремим блоком обговорили забезпечення ЗСУ лінійкою м’ясної продукції та логістику.

Учасники форуму відзначили дієвість державних інструментів підтримки й розвитку галузі. Підтримали пролонгацію дії програм кредитування та державних гарантій для представників переробної галузі, в тому числі на наступний рік.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024