НБУ ввів в обіг нову пам’ятну монету

16 Вересня 2022, 15:42
Пам'ятна монета 362
Пам'ятна монета

Національний банк 15 вересня ввів у обіг нову пам’ятну монету «Володимирський собор у місті Київ».

Вона продовжує серію «Пам’ятки архітектури України», повідомляє пресслужба НБУ.

Монета присвячена одній з архітектурних перлин Києва – Володимирському собору. Побудований у неовізантійському стилі, він привертає увагу як своєю історією, так і внутрішнім розписом – справжнім шедевром мистецтва.

П’ять цікавих фактів про собор та присвячену йому монету:

  • від ідеї будівництва собору до його завершення і освячення минуло понад сорок років. За цей час змінилося чотири керівника будівництва і чотири архітектори, півдесятка митрополитів і губернаторів. Спорудження собору, на яке зібрали значну кількість пожертв, тривало 20 років – із 1862 до 1882 року;
  • головою  комісії з  внутрішнього оздоблення  собору був академік історії мистецтв, український мистецтвознавець, археолог, художній критик, професор Київського університету Адріян Прахов.

Його ім’я також пов’язане з реставрацією інших великих святинь України – Кирилівської церкви, Софійського собору тощо.

Цікаво, що саме Адріян Прахов одним із перших присвятив свої наукові дослідження живописній спадщині Тараса Шевченка;

  • роботи із внутрішнього оздоблення храму тривали ще понад 10 років після його спорудження.

Саме унікальні розписи собору є його основною цінністю. Адже внутрішні настінні розписи виконані визначними, яскравими художниками, майстрами історичного, фольклорного, іконописного живопису – Віктором Васнецовим, Вільгельмом Котарбінським, Михайлом Врубелем, Миколою Пимоненком, Михайлом Нестеровим, братами Павлом та Олександром Свєдомськими, Віктором Замирайлом (під загальним керівництвом Адріяна Прахова).

Зберігаючи інтригу, додамо, що плануємо в наступному році випустити набір із двох срібних пам’ятних монет «Володимирський собор у м. Київ», які детальніше представлять світу екстер’єр та інтер’єр Володимирського собору;

  • ця пам’ятна монета 51-ша в серії «Пам’ятки архітектури України»;
  • автором дизайну монети є київська художниця, мистецтвознавець Марія Скоблікова, яка обрала доволі лаконічне і водночас яскраве композиційне рішення.

Це вже десята пам’ятна монета, виконана за дизайном цієї авторки.

Як виглядає пам’ятна монета?

На аверсі монети на орнаментальному тлі зображено головний фасад Володимирського собору (використано кольоровий друк – тамподрук).

На реверсі – фрагмент орнаменту арки бокових дверей собору, виконаний барельєфом, під яким – роки його будівництва: 1862 – 1882.

Монета виготовлена з нейзильберу, номіналом 5 гривень.

Її тираж – 35 тисяч штук (зокрема 10 тисяч штук у сувенірній упаковці). Вартість –  107 гривень (у сувенірній упаковці – 173 гривні).

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024