Парламент дав старт «рибній реформі»

22 Вересня 2022, 13:22
Рибна промисловість 472
Рибна промисловість

Народні депутати України в першому читанні підтримали законопроект № 7616 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури».

Про це пише Урядовий портал.

Документ переслідує такі цілі:

  • спростити процедури доступу до ринку,
  • мінімізувати кількість «контактів» під час оформлення дозвільної документації (цього буде досягнуто через аукціони з продажу прав на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів),
  • запровадити видачу документів дозвільного характеру в електронній формі,
  • зменшити адміністративне навантаження на бізнес,
  • спростити процедури пролонгації оренди водних об’єктів на час воєнного стану,
  • цифровізувати галузь,
  • забезпечити механізм простежуваності водних біоресурсів, що гарантує їх безпечне споживання,
  • встановити вимоги до рибоприймальних пунктів,
  • упорядкувати правовідносини щодо взяття в користування гідротехнічних споруд для цілей аквакультури: встановлюється чіткий алгоритм дій та повноваження відповідних органів виконавчої влади.

Буде запроваджена Єдина державна електронна система управління рибною галуззю, яка міститиме всю актуальну інформацію про рибну галузь України.

В електронній формі вводиться Реєстр дозволів у сфері рибного господарства, а також механізм декларування права на рибальство.

«Цей законопроект є докорінною реформою рибної галузі. Очікуваний ефект – насамперед розвиток сфери завдяки, зокрема, цифровізації всіх ключових процесів, а також залученню нових гравців на ринок. Крім того, буде забезпечено додаткові надходження до центрального та місцевих бюджетів України, що активізує розвиток регіонів. Ухвалення документа дозволить запустити нові та змінить традиційні процеси, через які наше рибне господарство розвивалося повільніше. Буде створено робочі місця, збільшено обсяги вітчизняної рибопродукції, а отже, зменшено імпортозаміщення. Усе це – надважливий внесок у продовольчу й економічну безпеку нашої країни», – зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024