Розбудова інфраструктури на спільному кордоні – один із пріоритетів України та Польщі

24 Вересня 2022, 15:47
Кордон 357
Кордон

У Жешуві (Польща) відбулося засідання українсько-польської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. У фокусі роботи також розвиток інфраструктурних проєктів.

Про це інформує Міністерство інфраструктури України.

«Маємо перші результати спільного проєкту «Відкритий кордон», який ініціювали президенти України і Польщі та підтримали уряди обох країн. Це оновлений пункт пропуску «Краківець – Корчова». Маємо рішення для зменшення черг біля пункту «Ягодин – Дорогуськ».

Наступний крок проїзд вантажівок з товаром через «Устилуг – Зосин» та будівництво пункту «Нижанковичі – Мальховіце». Наступного року плануємо відкрити його для автобусів та автівок вагою до 3,5 тонн. Домовляємось, щоб порожні вантажівки поїхали вже цьогоріч.

Польща зацікавлена в розвитку залізничних перевезень – пасажирських та вантажних. Важливе питання – спільний контроль на переході «Ізов – Грубешув» на польській стороні. Говоримо про необхідність цілодобового фітосанітарного і ветеринарного контролю з боку Польщі», – заявив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

Наразі Україна та Польща ведуть перемовини, зокрема, щодо:

  • запровадження спільного контролю в пункті пропуску на прикордонному переході «Ізов – Грубешув» на польській стороні на станції Грубешув;
  • організації роботи цілодобово без вихідних та святкових днів фітосанітарних і ветеринарних органів Республіки Польща на станціях та на прикордонних переходах «Ізов – Грубешув» та «Мостиська ІІ – Медика»;
  • розвиток високошвидкісної залізниці та впровадження технічних стандартів HSR.

Польська сторона виступає також за відновлення повітряних перевезень між Україною та Європейським Союзом, зокрема, за встановлення спеціальних правил для відновлення польотів.

Також уряд Польщі повідомив про прийняття рішень, які дозволяють продовжити два роки термін дії кваліфікаційних документів моряків, виданих згідно з Конвенцією STCW та термін дії яких закінчився після 24 лютого 2022 року.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024