Розпочався час нересту струмкової форелі

25 Вересня 2022, 17:36
Нерест форелі 907
Нерест форелі

Держрибагентство нагадує про нерест у водоймах Карпатського регіону струмкової форелі. Якщо вам потрапила на гачок така рибина – обережно випустіть її назад у водойму. Адже від наших спільних дій залежить майбутнє популяцій цих рідкісних риб.

Про це пише Урядовий портал

Цей аборигенний вид лососевих щороку нереститься в осінньо-зимовий період. У цей період риба стає більш вразливою і може зазнати негативного впливу людської діяльності, тому потребує особливої охорони.

На Закарпатті з 10 вересня розпочалася осінньо-зимова нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів. Її основна мета – забезпечити охорону та збереження у належному стані середовища існування, шляхів міграції і місць природного відтворення риби, яка нереститься в осінньо-зимовий період, зокрема, струмкової форелі.

Пструг струмковий (інша назва цього виду форелі) належить до холодноводних риб. Нерест у нього відбувається за температури води 1-60С на ділянках зі швидкою течією, де дно кам'янисте або вкрите галькою. У ході нересту самиця будує з гальки гніздо, куди відкладає ікру. Після запліднення ікри вона загортає гніздо. Зародки розвиваються під шаром ґрунту, який промивається водою, до наступної весни. У квітні-травні з'являються мальки. За тривалий час інкубації багато ембріонів гине, саму ікру знищують риби-плідники, а також харіуси та мині. Плодючість пструга струмкового невелика. Наприклад, у самиць, маса яких приблизно 125 грамів, вона коливається від 200 до 600 ікринок.

На жаль, сьогодні чисельність струмкової форелі у водоймах України скорочується у зв’язку із забрудненням середовища її існування, господарською діяльністю в руслах малих річок та браконьєрством.

Отже, шановні рибалки, наголошуємо на необхідності відповідального ставлення до нерестуючої форелі. Водночас нагадуємо, що її популяція є нечисельною, тому вилов форелі з водойм нашої країни заборонений протягом всього року.

У разі порушення рибоохоронного законодавства порушнику доведеться сплатити крім штрафу ще і 7225 грн за кожну незаконно виловлену особину форелі, як шкоду, заподіяну водним біоресурсам.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024