За якою ціною сушитимуть зерно на підприємстві «Волинь-зерно-продукт»

01 Жовтня 2022, 16:35
Елеватор компанії «Волинь-зерно-продукт» 767
Елеватор компанії «Волинь-зерно-продукт»

Наближається час активного сушіння пізніх зернових. Ціна на газ підскочила майже до 50 тисяч гривень за тисячу кубічних метрів.

Якою ж буде вартість сушіння зерна у нинішньому сезоні? Elevatorist.com дізнався відповідь на це питання у різних холдингів, зокрема й у волинської компанії «Волинь-зерно-продукт».

На елеваторах холдингу «Волинь-зерно-продукт» тариф за сушіння одного тоннопроценту зерна зараз складає близько 150 гривень.

«Ціна може змінюватися в залежності від вартості палива, але ми своїм клієнтам говоримо: якщо ви хочете зрозумілу ціну за тоннопроцент, ми вам показуємо формулу розрахунку, а ви, в свою чергу, можете передплатити наперед газ, який ми будемо для вас закуповувати на сушіння», розповів начальник департаменту технічного забезпечення компанії «Волинь-зерно-продукт» Олександр Попов.

На елеваторах холдингу також використовують альтернативну дизельне паливо і зріджений газ.  За словами керівника, питання зараз стоїть не в ціні газу, а в тому, чи буде він у трубах.

«Ми для себе розглядаємо як диверсифікація природному газу, додаткові установки з пропан-бутаном. На сьогодні пропан-бутаном сушити дешевше, а навіть якщо буде дорожче, то це паливо буде в наявності, його можна завезти з-за кордону», каже Олександр Попов.

А ось тверде паливо у компанії не розглядають як прийнятний варіант для сушіння зерна. Оскільки на підприємствах «Волинь-зерно-продукт» сушать від 6 до 10 тисяч тонн зерна кукурудзи за добу, то для сушіння такої кількості зерна потрібно дуже багато пелет чи щепи.

Тому для великих елеваторів найкращий варіант робота на газу, і якщо ціна знизиться, всі повернуться до цього палива.

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024