Бізнеси працюють для підтримки економіки: головні тези з публічного обговорення про підприємництво в Україні

01 Жовтня 2022, 14:04
Публічне обговорення на тему підприємництва 468
Публічне обговорення на тему підприємництва

У Києві 28 вересня в Українському кризовому медіацентрі відбулося публічне обговорення на тему «Підприємництво та кооперація як спосіб економічної трансформації громад».

Подію організував Український кризовий медіацентр у рамках Програми USAID DOBRE спільно з Міністерством розвитку громад та територій України. Про це інформує пресслужба медіацентру.

Підтримка з боку держави та проєктів міжнародної технічної допомоги для розвитку підприємництва, ініціатива для кооперації та роль місцевого самоврядування у цьому процесі, інструменти створення та розвитку підприємництва, а також набутий досвід громад – саме ці питання були в центрі уваги обговорення.

Участь у події взяли представники міністерств, програм міжнародної технічної допомоги, органів місцевого самоврядування, громадськості, експерти.

«Завдання Мінрегіону – забезпечити інституційну спроможність громад, реалізацію політики, спрямовану на підтримку тих досягнень, які громади отримали в результаті децентралізації. Це виклик для нас. Але, війна показала, що саме громади стали основою опору агресії,  фундаментом у цілому для держави.

І сьогодні країні потрібна муніципальна мобілізація, потрібно вишукувати нові резерви, щоби розвиватися. Впевнений, що в кожній громаді є ці можливості», – зазначив заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Марк Еллінгстад, директор відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні наголосив, що за останні декілька місяців підприємництво проявило себе з дуже сильної сторони.

«Українські військові захищають країну, українське громадянське суспільство та волонтери активізувались у відповідь на потреби внутрішньо переміщених осіб. Бізнеси працюють, аби підтримувати економіку, навіть за неймовірних викликів війни. Світ дивиться на Україну та вражений вашою стійкістю та вміннями реагувати. Підґрунтя децентралізації, яка дуже успішно пройшла в Україні, – це чудова платформа для місцевого розвитку бізнесу та кооперації», – розповів Марк Еллінгстад.  

Ігор Віштак, директор департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України, зазначив, що наразі держава надає підтримку на старті роботи підприємств або в при розширення їхньої діяльності. Аби отримати допомогу чи грант, підприємці мають виконувати певні умови, зокрема, створення робочих місць. Детальніше про можливості можна дізнатися у виступі спікера, а також на порталі «Дія».

Андрій Ремізов, виконувач обов’язків директора ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» резюмував, що побудова країни підприємців – мета створення національного проєкту Дія.Бізнес, який наразі реалізовує Мінцифра та Офіс з розвитку підприємництва та експорту.

«У межах проєкту нам важливо закривати головні потреби та болі підприємців та надавати їм розлогий спектр послуг (консультації, освітні проєкти, сервіси, гранти, ініціативи), що можуть допомогти вирішувати бізнес-задачі на різних етапах становлення: від пошуку ідеї до виходу на експорт.

Для зручності користування послугами проєкту ми реалізовуємо два формати: онлайн портал Дія.Бізнес та офлайн мережу центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес у регіонах. Тут підприємці можуть отримати безкоштовні консультації, відвідати навчальні заходи та скористатися сервісами для розвитку власної справи», – пояснив Андрій Ремізов.

Роман Корінець, директор Всеукраїнської громадської організації «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» зауважив, що потрібно, аби громади були ближчими до підприємців і щоб у них були програми підтримки місцевого бізнесу.

«Якщо ми говоримо, що підтримка сільського підприємництва, сімейних ферм чи кооперації – це є Міністерство аграрної політики, тож нехай воно це і робить. Це далеко не так. Тому що громади є найближчими до людей і до місцевого бізнесу. І, власне, в них має сформуватися відповідальність за місцевий економічний розвиток, зокрема аграрне підприємництво», – наголосив Роман Корінець.  

Григорій Ванзуряк, голова Глибоцької громади Чернівецької області розповів, що кооперативи закривали потреби людей, коли великі постачальники не мали змоги завозити продукцію в магазини.

«Двічі під час кризових явищ нам прийшлося побачити, що кооперативи необхідні і вони в громадах є елементами продовольчої безпеки. Особливо тоді, коли логістика великих компаній втрачається, а продуктову безпеку потрібно створювати.

Таке було двічі: під час ковідної кризи і перші два місяці воєнного стану. Тоді на прилавках наших магазинів зникла молочна продукція – і наш кооператив працював нон-стоп, аби забезпечити необхідними видами продукції», пояснив Григорій Ванзуряк.

 

Публічне обговорення проведено в рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024