«Зернова ініціатива»: за два місяці роботи експортували 5,5 мільйона тонн агропродукції

02 Жовтня 2022, 17:00
Зернова ініціатива 848
Зернова ініціатива

У ході реалізації «зернової ініціативи» з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» у серпні-вересні відправили 241 судно.

Про це інформує Міністерство інфраструктури України.

«Зернова ініціатива» успішно працює. У вересні, в порівнянні з серпнем, кількість експортованої продукції зросла у понад 2 рази, а кількість суден, які вийшли з портів – майже в 3 рази. Такі показники свідчать про довіру світу до «зернового коридору» і готовність світових інституцій, бізнесу брати участь у купівлі та транспортуванні української агропродукції.

Окрім цього, в співпраці зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН уже вийшли 4 судна з понад 120 тисяч тонн пшениці для населення Ефіопії, Ємену та Афганістану. Найближчим часом до Чорноморська зайде п’яте судно під завантаження 30 тисяч пшениці для Сомалі. 

Загалом до країн Африканського континенту відправили майже 1 мільйон тонн зерна. Україна залишається гарантом світової продовольчої безпеки.

Наявність українського зерна на світових ринках позитивно впливає на рівень цін. Так вартість пшениці на європейських та американських ринках суттєво впала. Продовольство стає доступнішим для тих, хто знаходиться за крок від гуманітарної катастрофи», – прокоментував міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Зокрема, 30 вересня з портів Великої Одеси відправились 3 судна з понад 45 тисяч тонн агропродукції на борту. Продовольство призначено для споживачів в Африці, Європі та Азії.

Нагадаємо, 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024