Вісім громад із Закарпаття розроблять концепції просторового планування

15 Жовтня 2022, 18:00
«U-LEAD з Європою» 1324
«U-LEAD з Європою»

Експерти «U-LEAD з Європою» запустили нову навчальну програму для представників органів місцевого самоврядування громад на тему «Просторове планування та управління природними ресурсами».

Від Закарпаття для участі у навчальній ініціативі були відібрані Нересницька, Колочавська, Дубівська, Довжанська, Іршавська, Горінчівська, Корецьківська та Великобичківська територіальні громади. Про це інформують у регіональному офісі U-LEAD у Закарпатській області.

Мета навчальної програми – підвищення спроможності представників органів місцевого самоврядування виконувати обов’язки та здійснювати повноваження, які покладені на них та передбачені законодавством України у сфері містобудування та управління природними ресурсами в умовах воєнного стану. 

7 жовтня своє навчання розпочали команди фахівців з 18-ти територіальних громад, з якими працюватимуть Олена Пітірімова та Катерина Резникова, з просторового планування та управління природними ресурсами експертки «U-LEAD з Європою». Загалом по Україні було відібрано 69 громад, які були розподілені на чотири групи та протягом жовтня-грудня пройдуть комплексне навчання.

«Просторове планування має стати інструментом для відновлення та розвитку наших територіальних громад, особливо у теперішніх умовах воєнного стану. Важливо, щоб представники громад зрозуміли  особливості та принципи просторового планування, що дасть їм можливість максимально використати усі його переваги для своїх територій», – наголосила Катерина Резникова. 

Як зазначили експерти, в рамках І етапу передбачено 5 тематичних семінарів на теми з просторового планування та управління природними ресурсами для усіх відібраних громад та їх команд. Згодом 48 найкращих громад з усієї України зможуть отримати експертну підтримку в розробці програм комплексного відновлення територій територіальних громад або в аудиті земельних ресурсів.

Перший онлайн-семінар відбувся на базі регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області для команд фахівців з громад Прикарпаття, Волині та Закарпаття. Захід стосувався теми просторового планування як інструменту сталого розвитку територіальних громад. Експерти роз’яснили учасникам концепцію, принципи та виклики просторового планування для громад. 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024