Волонтерський вантаж, який начебто затримує Волинська митниця, вже прямує до військової частини

21 Жовтня 2022, 08:29
Волонтерський вантаж (фото ілюстративне) 1526
Волонтерський вантаж (фото ілюстративне)

Відомості, які вносять у декларацію про перелік товарів, які визнаються гуманітарною допомогою, мають бути достовірними. Інакше це можуть розцінити як спробу ввезти в Україну товарів комерційного призначення під виглядом гуманітарної допомоги.

Такі випадки є непоодинокими і регулярно документують. Особливо ретельно оформлюють гуманітарні вантажі з високоліквідними товарами, які з високою імовірністю можуть бути комерційною партією товарів. Про це інформує Державна митна служба України.

Подібна ситуація із «помилкою» у декларації мала місце на Волинській митниці. Заїхав вантаж із генераторами і портативними електростанціями, які з наближенням зими мають попит. Отримувачем гумдопомоги відповідно до декларації була Львівська обласна військова адміністрація, яка не підтвердила, що очікує на цей вантаж.

Митники звернулися до волонтерів за роз’ясненням, після чого надали можливість виправити відомості про отримувача. Втім, маючи обґрунтовані підстави для сумніву у достовірності цих даних, митники звернулися до військової частини із запитом щодо підтвердження їхнього наміру отримати цей вантаж.

Як тільки отримали відповідь від військових про те, що вони очікують на такі товари у якості гуманітарної допомоги, вантаж був швидко оформлений і попрямував за призначенням.

«Звертаємо увагу, що у випадку відсутності такого підтвердження від військових, Волинська митниця застосувала б норми Митного кодексу про конфіскацію товару в дохід держави з наступною передачею саме Збройним Силам України. Такі передачі є постійною практикою митних органів», – йдеться в повідомленні.

Держмитслужба докладає максимум зусиль, аби гуманітарна допомога не затримувалась на кордоні і якнайшвидше потрапляла до тих, хто її потребує. Усього від початку введення в Україні воєнного стану митники оформили 878 577 тонн гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, Волинську митницю звинуватили у затримуванні волонтерського вантажу.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024